America şi Anglia denunţă un grav atac al hackerilor ruşi, direct controlaţi de armată, în dauna Ucrainei şi de aici în lumea întreagă. Casa Albă avertizează guvernul lui Vladimir Putin că Rusia - va plăti consecinţele - acestui atac informatic orchestrat de militarii săi.
''Cel mai grav din istorie'', susţin SUA. Cyber-atacul a plecat din iunie trecut şi n-a produs daune doar în Ucraina, a provocat contagierea globală, potrivit comunicatelor în paralel emise ieri de Washington şi Londra. Estimările Casei Albe indică faptul că ofensiva pe bază de ''ransomware'' (virus care cere plăţi şantajiste), numită NotPetya, a produs daune de miliarde de dolari în Europa, Asia şi Americi, relatează corespondentul NY pentru repubblica.it.
Casa Albă avertizează guvernul lui Vladimir Putin că Rusia ''va plăti consecinţele'' acestui atac informatic orchestrat de militarii săi. Nu avem detalii despre consecinţe, poate vor fi sub forma unor noi sancţiuni. Şi Londra, prin intermediul vocii ministrului Apărării, Gavin Williamson, acuză Rusia de ''a fi încălcat orice regulă'' şi anunţă că Regatul Unit va reacţiona.
Moscova a dezminţit că s-ar afla în spatele acestui atac şi a numit acuzaţiile occidentale drept ''rusofobice''.
''Ransomware'' ameninţă distrugerea de documente păstrate în memoria computerelor, dacă victima nu acceptă să plătească o răscumpărare. E una din formele de piraterie informatică cu o puternică răspândire. Potrivit experţilor occidentali, virusul malign NotPetya a fost folosit în 2.000 de atacuri împotriva Ucrainei, ţară în care Moscova continuă să susţină miliţiile separatiste şi unde există un conflict din epoca anexării Crimeei, în 2004.
Odată contaminate firmele ucrainiene, acestea au devenit vectori de răspândire al ''ransomware'' în restul Europei, în America, în Asia. Printre victime figurează multinaţionale ca danezii de la Maersk (transport naval) şi olandeza Tnt (livrări şi logistică). Casa Albă a definit acest atac ca ''cel mai distructiv şi costisitor din istorie'', arătând cu degetul direct către militarii ruşi. Observatorilor americani nu le-a scăpat contrastul din tonurile folosite cu acea ocazie şi atitudinea lui Trump privind cyber-atacurile ruse care au lovit în Hillary Clinton în timpul campaniei electorale din 2016: în acea situaţie tendinţa a fost de minimalizare. În plus, recent, intelligence americane au avertizat că hackerii ruşi se pregătesc să lovească şi în timpul alegerilor legislative intermediare care vor avea loc în noiembrie.