Putin îl amenință pe Trump cu Pumnalul și îl ispitește cu China

Retragerea SUA din Tratatul Armelor cu Rază Medie reprezintă o lovitură grea pentru Rusia. Putin folosește China ca momeală pentru Trump, în încercarea de a salva Tratatul.

Statele Unite au confirmat Rusiei „la un nivel politic înalt” că decizia de a se retrage din Tratatul privind Armele Nucleare cu Rază Medie de Acțiune (INF) este „finală”, a declarat marți ministrul adjunct rus de Externe, Serghei Riabkov.

Interesant este că, în urmă cu exact două săptămâni, pe 4 decembrie, secretarul de stat american, Mike Pompeo, anunța la o reuniune NATO că Washingtonul acordă Moscovei un termen de grație de 60 de zile pentru a se conforma Tratatului.

Nu este clar dacă ceva a grăbit planurile americane, sau este vorba de un joc diplomatic al Moscovei. Cert este că în aceeași zi în care Serghei Riabkov a făcut anunțul, Vladimir Putin a avut o spectaculoasă ieșire la rampă, cu ocazia unei ședințe la Ministerul Apărării.

 

Transformarea rachetelor

Comentând faptul că INF interzice rachetele cu rază medie de acțiune (1000 – 5500 de kilometri) lansate de la sol, însă nu și pe cele lansate din aer sau de pe mare, Putin a avertizat că Rusia își va transforma rachetele trase de pe mare (Kalibr) sau din aer (Kh-101 de croazieră) ca și ultramodernele rachete hipersonice Kinjal (Pumnal) pentru a putea fi lansate de pe uscat, în cazul în care Statele Unite se retrag din Tratat.

„Probabil că nu va fi foarte dificil să realizăm cercetarea și dezvoltarea potrivite și să le amplasăm la sol, dacă va fi nevoie”, a spus liderul de la Kremlin.

El nu a ratat ocazia de a lăuda încă o dată rachetele Kinjal, a căror existență tot el a dezvăluit-o în martie, cu ocazia raportului despre starea națiunii. „Nimeni nu are așa ceva încă”, a repetat Putin cu mândrie.

El a adăugat și că rachetele Kalibr și-au dovedit utilitatea în campania din Siria, calificându-le drept o armă „foarte promițătoare”.

Putin a sugerat de asemenea că este deschis ideii ca și alte state să se alăture INF.

 

Tratatul ar desființa practic capacitatea nucleară a Chinei

Amintim că mulți observatori internaționali consideră că adevăratul motiv al retragerii Statelor Unite din Tratat este că acesta îngrădește dezvoltarea militară a Washingtonului, în vreme ce Beijingul (care nu este parte a Tratatului) își amplasează nestingherit rachete cu rază medie în foarte sensibila zonă a Mării Chinei de Sud.

„Într-adevăr, sunt unele dificultăți cu acest Tratat”, a recunoscut Putin, într-o foarte transparentă aluzie la China. „Alte țări care dețin rachete cu rază scurtă și medie nu sunt părți în el. Dar ce ne împiedică să începem discuții despre aderarea lor la tratatul existent sau să începem negocierea parametrilor unui nou tratat?”

Însă expertul militar Alexander Golts, citat de EurActiv, se îndoiește de posibilitatea salvării Tratatului, dat fiind că speranța ca Beijingul să îl semneze este „absolut nerealistă”. Armele cu rază medie de acțiune „reprezintă 90% din capacitatea nucleară a Chinei”, afirmă Golts.