Bugetul Agenţiei spaţiale federale ruse se va diminua în următoarea decadă cu 35%, respectiv cu două trilioane de ruble (37 miliarde de dolari), pe fondul crizei economice, relatează CNN. Astfel, agenţia se vede în situaţia de a anula sau amâna multe din ambiţioasele sale proiecte spaţiale.
“Costurile proiectelor programului spaţial a suferit deja transformări importante din cauza condiţiilor economice, modificărilor înregistrate de ratele de schimb valutar şi a inflaţiei”, a explicat Igor Komarov, şeful programului spaţial Roscosmos, într-o conferinţă de presă susţinută la Moscova.
Diminuarea bugetului obligă astfel Roscosmos să abandoneze mai multe proiecte importante, printre care rachetele supergrele, necesare pentru a lansa aparate cosmice dincolo de orbita Pământului, proiect aprobat de însuşi preşedintele rus Vladimir Putin.
Reducerea fondurilor agenţiei spaţiale devine publică la numai câteva zile după ce preşedintele Vladimir Putin îşi asigura poporul că programul spaţial rămâne una din priorităţile Rusiei. În interviul-maraton pe care-l acordă o dată pe an cetăţenilor, Putin preciza că Rusia intenţionează să dezvolte propria staţie spaţială până în 2023.
Şi totuşi Rusia nu va renunţat la intenţiile sale de a trimite, prin 2025, o navă cu echipaj uman care să efectueze un zbor în jurul Lunii în scopul pregătirii aselenizării din 2029.
Pe de altă parte, construcţia cosmodromului Vostochny, în estul îndepărtat al ţării, platforma de lansare spaţială care ar urma să înlocuiască cosmodromul Baikonur din Kazakhstan, este deja în mare întarziere, din cauza problemelor de finanţare şi de corupţie (în jur de 50 de milioane de ruble se bănuieşte că au fost furate de la începerea lucrărilor in 2011).