O întreagă lume urmărește cu răsuflarea tăiată cum Vladimir Putin pare să fi început numărătoarea inversă către război. Strâmtoarea Kerci, un canal de transport maritim important din apropierea peninsulei Crimeea, ar fi fost blocată pentru toate navele civile. Decizia Marinei Ruse vine după ce serviciile de informații militare au raportat că au văzut o navă ucraineană în apropiere și au confirmat că îi monitorizează mișcările.
Liderii lumii continuă să monitorizeze situația, în timp ce Rusia și Ucraina se află în pragul războiului, cu speranța că nu se va materializa cu o altercație în Marea Neagră sau în apropierea Mării Azov. Dacă acest incident escaladează, ar putea fi momentul care aprinde fitilul războiului și deschide calea către un conflict nemaivăzut în regiune de când Rusia a anexat Crimeea în 2014. Potrivit portalului Marinetraffic, la intrările în strâmtoarea din Marea Neagră și Azov s-au adunat zeci de nave (vezi foto mai jos).
Rusia a blocat aproape 70% din Marea Azov în jurul Peninsulei Crimeea, anexată ilegal, a anunțat Marina Ucraineană.
„În prezent, rușii au emis avertismente de navigație cu privire la restricțiile de navigație în anumite zone, presupuse în legătură cu schimburile de focuri de artilerie în zonele din apropierea Mariupol, Berdiansk și Henichesk”, a spus Marina Ucrainei într-un comunicat emis pe 10 decembrie.
Partea rusă nu a confirmat și nici nu a infirmat până acum afirmațiile, care apar pe fondul tensiunilor sporite și temerilor cu privire la o invazie rusă a Ucrainei, deoarece a adunat zeci de mii de trupe în apropierea graniței cu Ucraina și în Crimeea, pe care le-a confiscat de la Ucraina în 2014, când a început să sprijine și separatiștii din sud-estul Ucrainei, inclusiv militar.
Serviciul rus de informații (FSB) a susținut că nava de comandă a Marinei Ucrainene, Donbas, nu a răspuns la cererea Marinei Ruse de a-și schimba cursul. FSB-ul rus a declarat ulterior că nava militară ucraineană nu se mai apropie de strâmtoarea Kerci, dar nu respectă pe deplin ordinele de schimbare a direcției.
De ce amenințarea lui Putin cu invadarea Ucraina este doar un șiretlic
Forțele comune ucrainene au declarat că nava de comandă Donbas nu a intrat în „zonele sensibile” din jurul strâmtorii Kerci. Ministrul ucrainean al apărării a adăugat că este o navă de căutare și salvare, fără arme la bord.
Rusia a strâns peste 100.000 de militari la granița cu Ucraina, personalități de rang înalt avertizând că situația se „deteriorează grav”. Dar experții cred că adevărata țintă a lui Putin este Occidentul. Vedeți de ce invazia lui Putin în Ucraina este doar o șmecherie aici.
Se știe din document6e oficiale că nava ucraineană a părăsit un port din orașul Mariupol miercuri dimineață și apoi a navigat spre strâmtoarea Kerci.
Gărzile de coastă din ambele părți s-au confruntat apoi în jurul orei 13:00, ora locală, pentru a decide dacă nava uraineană avea nevoie de o cerere specială pentru a naviga în acele ape. O notificare a FSB spunea: „În prezent, nava ucraineană Donbass este situat la o distanță de 18 mile marine de strâmtoarea Kerci, și nu respectă cerința Gărziide Coastă Ruse de schimbare a cursului.
Incidentul seamănă cu un punct de aprindere afitilului războiului, similar cu cel din noiembrie 2018,în care trei nave marinei ucrainene au fost capturate de Garda de Coastă a Federației Ruse.
Aceste acțiuni reprezintă o amenințare la adresa siguranței navigației
Cele mai recente tensiuni în mare au loc după ce Rusia a desfășurat mii de trupe lângă granița cu Ucraina, stârnind temeri de o invazie iminentă. Surse de informații americane susțin că Moscova ar putea planifica un atac încă de luna viitoare care să implice până la 175.000 de soldați.
Kremlinul a minimalizat importanța prezenței militară în regiune - iar ministerul de externe rus și-a exprimat îngrijorarea cu privire la influența NATO, o alianță la care Ucraina încearcă să se alăture. Moscova a insistat, de asemenea, că Kievul a desfășurat mii de militari în estul țării, pe fondul temerilor că ar putea ataca zonele controlate de separatiștii susținuți de ruși.
Maria Zakharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a insistat că nu există nicio șansă de a pune capăt conflictului de șapte ani dintre forțele ucrainene și separatiste din regiunea estică Donbass. Ea a spus: „Negocierile pentru o înțelegere pașnică au ajuns practic într-o fundătură”.
Ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov a sugerat că tensiunile ar putea duce la repetarea crizei rachetelor cubaneze din 1962, când SUA și Uniunea Sovietică se aflau în pragul războiului nuclear. El le-a spus reporterilor: „Știți, chiar s-ar putea ajunge la asta.Dacă lucrurile continuă așa cum sunt, este cu totul posibil, prin logica evenimentelor, să te trezești brusc și să te vezi în ceva asemănător.”