Folosind o metodă matematică, observatorii electorali și mass-media rusă independentă au ajuns la concluzia că Vladimir Putin a primit 22 de milioane de voturi false în timpul alegerilor prezidențiale din acest weekend.
Cum se fură alegerile în regimul Putin
Dar, în realitate, se crede că numărul capcanelor este semnificativ mai mare, scrie La Razon.
87 de milioane de ruși au votat și 87% dintre ei l-au ales pe Putin. Asta spun statisticile oficiale. Potrivit Comisiei Electorale ruse, atât prezența la vot, cât și victoria lui Putin au atins niveluri record.
Dar observatorii electorali care au urmărit multe alegeri din Rusia spun că ceea ce se află în spatele tuturor cifrelor este un nivel record de fraudare a alegătorilor.
Alegeri foarte „departe de lege”
„Nu am mai văzut niciodată alegeri prezidențiale atât de departe de lege ca anul acesta”, se arată pe site-ul Golo, o organizație independentă pentru alegeri libere din Rusia.
Metoda matematică Kiesling-Shpilkin a fost folosită pentru a face vizibilă frauda electorală. Metoda se bazează pe analiza statisticilor oficiale din birourile electorale privind numărul de voturi pentru fiecare candidat și participarea reală.
Un grafic arată câte voturi false a primit un candidat cu ajutorul unor buletine de vot suplimentare aruncate în urne. Acestea sunt, așadar, buletine de vot care au fost incluse în rezultat fără ca cineva să fi votat efectiv.
Metoda Kiesling-Shpilkin este la îndemâna oricui, iar atunci când observatorii electorali și presa independentă rusă au examinat rezultatele alegerilor, au ajuns la aceeași concluzie: asociații lui Putin au fabricat aproape o treime din voturi.
„Putin nu a fost președintele legitim al Rusiei cel puțin șase ani”
Aceeași metodă matematică a fost folosită pentru a analiza alegerile prezidențiale din Rusia din 2018. Chiar și atunci, experții au ajuns la concluzia că acele alegeri ar fi fost anulate, adică Putin nu a fost președintele legitim al Rusiei cel puțin șase ani.
Un exemplu de statistici surprinzătoare poate fi găsit în două birouri electorale din Belgorod. Acolo se afirmă că prezența la vot a fost de sută la sută și, în același timp sută la sută dintre alegători ar fi trebuit să voteze pentru Putin.
Cu toate acestea, voturile falsificate detectate prin metoda Kiesling-Shpilkin sunt doar o fracțiune din toate voturile care ar putea fi examinate. Cei care au votat online și în teritoriile ocupate ale Ucrainei nu au fost numărați.
Conducerea statului rus nu a comentat despre frauda electorală.
(Articol de O. Andersson; Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)