Evenimentul Zilei > EVZ Special > Rușinos! Până și Rusia ne-a depășit. Putin a tăiat panglica
Rușinos! Până și Rusia ne-a depășit. Putin a tăiat panglica

Rușinos! Până și Rusia ne-a depășit. Putin a tăiat panglica

În timp ce România se chinuie cu câțiva kilometri de autostrada pe an, rușii „cei săraci” au dat gata un super-drum care leagă Moscova de Sankt Petersburg.

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin a participat, miercuri, la inaugurarea autostrăzii care face legătura între cele mai mari oraşe din ţară, Moscova şi Sankt Petersburg.

Putin consideră că această autostradă lungă de 694 de km este reuşită „istorică”.

El a lăudat un „proiect de o noutate nemaivăzută în istoria construcţiei de drumuri” în Rusia.

„Avem cu ce să ne mândrim”, a declarat el într-o transmisiune în direct la televiziunea rusă.

Autostrada a fost construită de către un consorţiu din care fac parte grupul francez BTP Vinci şi Banca publică rusă VTB şi permite ca legătura între cele două megalopolisuri să se facă în şase ore.

Deschisă deja în proporţie de două treimi circulaţiei, Putin a inaugurat miercuri ultimul tronson.

„Autostrada Moscova-Sankt Petersburg este în sfârşit deschisă. Ea a fost construită în mult timp”, a declarat un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, subliniind că „cu cât viteza transportului este mai mare, cu atât economia profită mai mult”.

Autostrada M11 urmează să devină, de asemenea, un teren de testare a unor noi tehnologii.

Potrivit ministerului Transporturilor din Rusia, în primăvara anului 2020 se vor face primele testări de vehicule fără şofer

Începute în 2010, lucrările de construcţie au provocat o importantă mobilizare a unei asociaţii de riverani şi opoziţie din partea ecologiştilor, care denunţau tăierea unei părţi a Pădurii Himki, la periferia de nord a Moscovei, traversată de aproximativ 43 de kilometri de autostradă.

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a ordonat în vara lui 2010 suspendarea lucrărilor, însă Guvernul rus a autorizat până la urmă construirea, în decembrie acelaşi an.

Sankt Petersburgul este deja deservit, de la Moscova, de trenuri de noapte şi de trenuri de mare viteză (TGV), iar acestea din urmă parcurg distanţa în aproximativ patru ore, potrivit g4media.ro