La Baza de Aviație de la Câmpia Turzii au aterizat mai multe avioane de ultimă generație, din dotarea US Air Force, F 22 Raptor. Piloții români se vor putea acomoda cu aceste avioane moderne, care vor intra în dotarea Armatei Române, peste câțiva ani.
Recent, MIG-urile 21 Lancer de la Baza 71 de la Câmpia Turzii au decolat pentru ultima dată, cu destinația Bacău, unde există o bază de logistică a Forțelor Aeriene din România.
Toată lumea se întreba ce avioane vor veni la Câmpia Turzii, pentru a acoperi zona de nord a României, în condițiile în care la această bază nu mai exista niciun avion de vânătoare. În plus, tot aici au loc ample lucrări de modernizare, estimate la peste 400 de milioane de euro.
Ministerul Apărării Naționale a anunțat în cursul zilei de miercuri că un detașament F 22 Raptor a ajuns deja la Câmpia Turzii unde va rămâne pentru o perioadă mai lungă de timp.
”Un detașament al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii din Europa (USAFE), compus din aproximativ 20 de militari și aeronave F-22 Raptor, va executa, în perioada 22-26 mai, misiuni de antrenament în comun cu militarii şi aeronavele din cadrul Forțelor Aeriene Române şi a Forţelor Aeriene Italiene. Aeronavele americane au sosit luni, 22 mai, în Baza 71 Aeriană „ General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii. Misiunile de instruire în comun au ca principal obiectiv creşterea interoperabilităţii între aliaţii din cadrul NATO, iar misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare”, se arată în comunicat.
La Câmpia Turzii se investesc 400 de milioane de euro
Recent, președintele Iohannis a anunțat că România intenționează să cumpere avioane de ultimă generație F35, care sunt considerate cele mai moderne din lume.
De asemenea, un alt contract în valoare de 388 de milioane de euro a fost deja semnat pentru cumpărarea din Norvegia a unui număr de de avioane de luptă F16.
Acestea vor fi cantonate la Câmpia Turzii, unde în urmă cu un an de zile au fost demarate ample lucrări de modernizare, a pistei de aterizare/decolare, și a infrastructurii de aviație, care sunt estimate la 400 de milioane de euro.