Puterile principale ale Statelor Unite: preşedintele şi Congresul

Puterile principale ale Statelor Unite: preşedintele şi Congresul

Şeful statului este preşedintele. Preşedintele este, simultan şeful statului federal şi şeful guvernului.

Atribuţii ale preşedintelui SUA: Recomandă legi Congresului SUA; convoacă sesiuni speciale ale congresului; transmite mesaje către Congres; are drept de veto; numeşte judecători; numeşte şefi ai ministerelor federale, agenţiilor, precum şi alţi demnitari federali; numeşte reprezentanţi în ţări străine; conduce convorbiri oficiale cu naţiuni străine; exercită funcţia de comandament suprem al forţelor armate; are drept de veto în cazuri de atacuri împotriva Statelor Unite.

Preşedintele este ales de popor, prin colegiu electoral, pe o perioadă de patru ani; nu poate deţine mai mult de două mandate succesiv.

În cazul îndepărtării din funcţie, de deces sau demisie a preşedintelui, vicepreşedintele (numit pe o perioadă de patru ani) ia locul acestuia şi are dreptul de a numi noul vicepreşedinte, cu aprobarea majorităţii voturilor în ambele Camere ale Congresului. În cazul în care atât preşedintele, cât şi vicepreşedintele îşi eliberează posturile, preşedintele Camerei Reprezentanţilor îşi asumă preşedenţia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Puterea legislativă este exercitată de Congres(Congress), compus din două camere: Senatul( The Senate) şi Camera Reprezentanţilor (The House of Reprezentatives). Organele legislative ale statelor componente sunt Adunările legislative bi sau unicamerale,după cum prevede Constituţia fiecărui stat.

Congresul. Durata unui Congres este considerată a fi de doi ani, datorită faptului că membrii Camerei Reprezentanţilor sunt aleşi pe un termen de doi ani. Conform prevederilor Secţiunii 2 din al 20-lea Amendament al Constituţiei SUA, Congresul trebuie să se întrunească în sesiuni regulate, în fiecare an, începând cu 3 ianuarie, cu excepţia cazului în care, prin lege, este stabilită o altă dată. Congresul rămâne în sesiune până când membrii săi votează ridicarea şedinţei, de obicei, spre sfârşitul anului. Fiecare Cameră a Congresului are dreptul să introducă legi privind orice domeniu, cu excepţia legilor fiscale care trebuie iniţate în Camera Reprezentanţilor. Activitatea Congresului este declanşată prin prezentarea unei propuneri sub una dintre principalele patru forme: proiectul de lege, hotărârea comună, hotărârea concurentă şi hotărârea simplă.

Senatul. Număr de membri -100: câte doi senatori din fiecare stat, aleşi pe o perioadă de 6 ani. La fiecare doi ani, componenţa Senatului se înnoieşte cu o treime. Poate fi aleasă ca membru al Senatului orice persoană în vârstă de peste 30 de ani, care este cetăţean american de cel puţin 9 ani şi este rezident al statului pe care îl reprezintă. Senatul poate fi iniţiatorul oricăror proiecte, cu excepţia celor financiare. Poate respinge sau modifica orice proiect de lege prezentat de Camera Reprezentanţilor. Senatul are, de asemenea, anumite puteri specifice, precum confirmarea persoanelor nominalizate de Casa Albă pentru ocuparea unor funcţii înalte şi de ambasadori ai guvernului federal, ca şi dreptul de a ratifica tratate, în acest scop fiind necesare două treimi din voturi.