Reprezentanţii celor mai mari puternice state din lume se întâlnesc, astăzi, în Germania pentru a discuta o nouă strategie de convingere a Iranului să renunţe la proiectul său nuclear, scrie Reuters.
Înalţi demnitari reprezentând Statele Unite, Rusia, Marea Britanie, China, Franţa şi Germania s-au întâlnit cu regularitate în ultimii ani petru a discuta politica faţă de Iran, însă reuniunea din oraşul german Wiesbaden a atras mai mult interes decât în mod normal datorită faptului că este prima de la preluarea funcţiei de preşedinte al Statelor Unite de către Barack Obama.
O nouă abordare
Obama a promis să iniţieze discuţii directe cu Teheranul asupra programului său nuclear, o acţiune respinsă de fosta administraţie americană, iar Secretarul de Stat Hillary Clinton a spus, ieri, că Statele Unite vor prezenta noua direcţie a diplomaţiei americane în Germania.
"Noi vom întinde o mână, însă ei trebuie să îşi descleşteze pumnul", a spus Clinton, după o întâlnire cu Secretarul de Externe, David Miliband, la Washington. Consiliul de Securitate al ONU a impus trei runde de sancţiuni asupra Iranului în urma refuzului ţării musulmane de a-şi suspenda procesul de îmbogăţire a uraniului. Puterile occidentale cred că lucrările au drept scop construirea unei arme nucleare, însă Teheranul susţine că programul nuclear este unul paşnic.
Cu o zi înainte de întâlnirea din Germania, Iranul a anunţat că a lansat primul său satelit în spaţiu, o acţiune care coincide cu a 30-a aniversare a revoluţiei islamice din 1979.