Puterea din Polonia se opune reformei justiției propusă de UE. Miza, 35,4 de miliarde de euro

Puterea din Polonia se opune reformei justiției propusă de UE. Miza, 35,4 de miliarde de euroSursa: Dreamstime.com

Proiectul de reformă a justiției poloneze, propus de Comisia Europeană nu este agreat de conducerea partidului de guvernământ de la Varșovia. Președintele formațiunii conservatoare, Lege şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczynski susține că asemenea reglementări ar putea fi distructive pentru Polonia.

Guvernul de la Varşovia are de mai mulți ani un diferend cu Comisia Europeană pe tema statului de drept ca urmare a reformelor ce afectează independenţa sistemului judiciar polonez. În cele din urmă, cele două părți au ajuns la un compromise, convenind o serie de amendamente cu Bruxellesul. Dacă vor fi adoptate, aceste reglementări vor duce la debloarea sumei de 35,4 miliarde de euro din fondul de redresare post-COVID.

Soluția convenită cu Comisia Europeană nu este pe placul liderului partidului de guvernământ, Lege şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, potrivit Reuters. Acestea consideră că ar avea efecte distructive asupra Poloniei.

„Efectele în Polonia ar putea fi extrem de distructive, nu numai pentru sistemul judiciar, dar şi pentru întregul aparat de stat”, a spus Kaczynski într-un interviu acordat săptămânalului Gazeta Polska.

Politicianul de la Varșovia a adăugat că adoptarea legii în noua formă va îndeplini „probabil” condiţiile stabilite de Comisia Europeană pentru ca Varşovia să primească fondurile blocate. Actul normativ propus în urma negocierilor cu Comisia Europeană a produs disensiuni în interiorul coaliţiei guvernamentale. Partidul Polonia Unită a anunțat că va vota împotriva acestei legi pe motiv că periclitează suveranitatea Poloniei.

Amendamentele convenite cu Bruxellesul interzic ancheta disciplinară împotriva judecătorilor care pun sub semnul întrebării independenţa colegilor lor desemnaţi de organisme politice de stat. Astfel de critici nu sunt pe placul puterii de la Varșovia, drept urmare, formaţiunea Polonia Unită afirmă că acest lucru ar putea cauza haos în sistemul judiciar.

Sursa foto. Wikipedia

Legea care provoacă dispute în coaliția de guvernare poloneză

Pe de altă parte, într-un discurs rostit zilele trecute, preşedintele polonez Andrzej Duda a reiterat că se va opune oricărei modificări care ar permite punerea sub semnul întrebării a statutului judecătorilor. El a promis că va analiza constituţionalitatea noului act normativ.

Avocatul general al Curţii de Justiţie a UE, Michael Collins, a afirmat că legea poloneză care modifică normele referitoare la organizarea instanţelor poloneze de drept comun şi la Curtea Supremă a Poloniei încalcă dreptul Uniunii. În acest sens a fost emis un comunicat al instanței de europene, citat de Reuters.

„Încălcarea dreptului Uniunii constă în a priva instanţele naţionale de posibilitatea de a garanta că dreptul Uniunii este aplicat în toate cauzele de o instanţă judecătorească independentă şi imparţială”, a transmis avocatul general.

Reforme controversate în Polonia

Partidul Lege şi Justiţie (PiS), la putere din 2015, a întreprins o reformă a instanţelor de judecată despre care UE afirmă că a distrus echilibrul democratic al puterilor în stat. Legile adoptate de PiS distrug independența sistemului judiciar din Polonia. În octombrie anul trecut, Curtea de Justiţie a UE a impus ca măsură interimară o amendă de 1 milion de euro pe zi, amenda fiind dedusă din fondurile UE, din cauză că Polonia nu a dizolvat Camera Disciplinară pentru judecători. Bruxellesul susține, despre această instituție că este politizată.

Varşovia a înlocuit Camera Disciplinară cu un alt organism, dar criticii spun că problema subminării independenţei judecătorilor nu a fost rezolvată.

Marţi, ministrul polonez al Afacerilor europene, Szymon Szynkowski vel Sek, a anunţat că guvernul va propune noi amendamente la legea justiţiei, pentru a îndeplini cerinţele necesare în vederea obţinerii de fonduri UE de redresare post-pandemie.

Ne puteți urmări și pe Google News