Putem dormi liniștiți. NASA testează un sistem de apărare împotriva asteroizilor. Video
- Ionel Sclavone
- 24 noiembrie 2021, 12:34
NASA testează un sistem de apărare planetar menit să protejeze Pământul de asteroizii cu care ar putea intra în coliziune.
O misiune care are drept scop testarea unui sistem de apărare menită să împiedice coliziunea unui asteroid de mari dimensiuni cu Pământul este în curs de desfășurare. NASA a lansat marţi seara din California, prima misiune test. Sistemul de apărare planetară urmărește să devieze traiectoria unui asteroid de la o posibilă ciocnire cu planeta noastră.
Misiunea agenţiei spaţiale americane a fost denumită DART (Double Asteroid Redirection Test) și a decolat de la baza Vandenberg Air Force la bordul unei rachete Falcon 9 a companiei SpaceX. Potrivit imaginilor transmise în direct de NASA, decolarea a avut loc la ora 06:21 GMT.
La scurtă vreme după această lansare, pe contul oficial al agenției a fost postat un mesaj mai mult decât sugestiv.
„Asteroid Dimorphos: venim după tine”, sună mesajul postate pe Twitter de oficialii NASA.
Asteroidul pe care îl vizează misiunea DART, numit Dimorphos, nu se află pe o traiectorie care ar putea duce la un impact cu Terra în viitorul apropiat.
Cum va acționa misiunea DART
Misiunea DART va testa abilitatea NASA de a modifica traiectoria asteroidului Dimorphos cu ajutorul energiei cinetice. Astfel, pe suprafața asteroidului va fi prăbușit, în mod intenţionat, un vehicul spaţial robotizat care se deplasează cu viteză mare. În urma impactului, specialiștii se așteaptă ca acest corp ceresc să se deplaseze suficient astfel încât planeta noastră să nu mai fie pe traiectoria periculoasă.
Trebuie spus că actuala țintă a misiunii DART, lansată de NASA, reprezintă doar o fracţiune minusculă din dimensiunile asteroidului cataclismic Chicxulub. Este vorba despre corpul ceresc ce s-a izbit de Terra în urmă cu circa 66 de milioane de ani. În urma acestui impact major, aproape toate speciile de animale de pe planetă au dispărut.
Asteroidul care a lovit Pământul a avut un diametru estimat de 10 km și a emis un echivalent de energie estimat la 96 de teratone de TNT. Prin comparație, cel mai puternic dispozitiv exploziv detonat vreodată de om, „Bomba țarului”, a avut un randament de numai 50 de megatone de TNT. Astfel, impactul Chicxulub a fost de 2 milioane de ori mai puternic decât cea mai puternică bombă create de om.