Putem controla "termometrul planetar" la un pret suportabil

Putem controla "termometrul planetar" la un pret suportabil

Cresterea emisiilor poluante poate fi limitata, si asta la un cost rezonabil, au anuntat ieri delegatii Grupului Interguvernamental de experti asupra Schimbarii Climatului (IPCC), la finele unei conferinte de patru zile desfasurate la Bangkok, in Thailanda.

Cu acelasi prilej, delegatii Grupului, care reuneste 2.500 de oameni de stiinta, au aprobat un document de sinteza asupra mijloacelor de combatere a incalzirii globale, un „Rezumat in atentia factorilor de decizie”.

Potrivit documentului, tehnologiile deja existente sunt suficiente pentru diminuarea emisiilor de gaze cu efect de sera, iar pretul pentru limitarea incalzirii globale la un prag rezonabil - 2,2-2,4 grade Celsius peste temperatura medie globala a intervalului 1980-1999 - nu presupune decat o scadere de 0,12% din cresterea economica mondiala, incepand cu anul 2030.

Reglarea climei prin mecanismul subventiilor

Ne puteți urmări și pe Google News

Raportul sugereaza ca, daca omenirea doreste sa evite efectele climatice majore asociate inactiunii, emisiile poluante globale trebuie sa fie limitate la un plafon maxim si sa inceapa sa fie reduse in zece, maximum douazeci de ani. Potrivit lui Ogunlade Davidson, principal autor al raportului, „urmatoarele doua-trei decenii vor fi critice”.

Volumul emisiilor de gaze cu efect de sera trebuie sa aiba o evolutie descendenta incepand cu 2015, daca dorim sa limitam cresterea temperaturii globale la numai 2-2,4 grade Celsius. Diminuarea subventiilor pentru energiile fosile (petrol, gaze, carbune) si impunerea unei „taxe pe carbon” raman printre solutiile cele mai vehiculate.

La polul opus se afla incurajarea energiilor reinnoibile, prin favorizarea dezvoltarii unor sisteme de exploatare a energiei eoliene, solare, geotermale si altele asemenea, prin subventii.

Reducerea poluarii mijloacelor de transport - terestre, aeriene si maritime - ar presupune impunerea de noi constrangeri privind emisiile de CO2 pentru vehicule, in paralel cu favorizarea „biocarburantilor”. Importanta este si „ecologizarea” constructiilor, la toate nivelurile.

Sectorul constructiilor, cheia succesului in limitarea poluarii

O astfel de initiativa implica impunerea de norme de constructie mai severe, in sensul realizarii de cladiri mai bine izolate termic, dezvoltarea unor sisteme de incalzire/racire mai eficiente si mai economice. Pe termen scurt, in opinia copresedintelui IPCC, Bert Metz, „sectorul constructiilor este cel care are cel mai mare potential pentru actiuni cu costuri scazute”.

Rezistenta la schimbare

„Maestrii disimularii si rastalmacirii”

Problema costurilor a fost dominanta in cele cateva zile de discutii ale IPCC, suscitand dezbateri animate, mai ales intre tarile industrializate si cele in curs de dezvoltare. Potrivit secretarului de stat german Michael Mueller, „marii maestri ai disimularii si ai rastalmacirii”, precum China, au lucrat din greu la Bangkok.

China a adoptat o pozitie de blocaj, in special pentru a face presiuni vizand eliminarea din raport a unui pasaj in care se afirma ca folosirea carbunelui este o cauza principala a cresterii emisiilor de CO2. La pozitia Chinei s-au raliat atat SUA, dar si cateva tari emergente, precum India.