Puşculiţa lui Liviu Dragnea se umflă cu bani din lucrări "dedicate" prin falsuri

Puşculiţa lui Liviu Dragnea se umflă cu bani din lucrări "dedicate" prin falsuri

Proiectul original al lucrărilor de reabilitare a DJ 701 din Teleorman, care a dus la sistarea, în 2011, a finanţării europene, a fost falsificat la cererea unui subaltern al baronului Dragnea. În urma falsului, firma TelDrum a câştigat licitaţia, deşi a cerut cu şapte milioane de euro mai mult decât cea mai ieftină dintre oferte. Dosarul de cercetare penală nu a fost încă finalizat.

În urmă cu un an, un control al Comisiei Europene, a dus la izbucnirea unui mare scandal privind cheltuirea fondurilor pentru infrastructură în judeţul Teleorman, păstorit de baronul Liviu Dragnea. Scandalul a dus la oprirea, pentru două luni, a plăţilor intermediare pentru Axa II a Programului Operaţional Regional - Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport. Scump şi prost Proiectul care i-a mâniat cel mai tare pe comisarii europeni a fost cel al reabilitării Drumului Judeţean 701, adjudecat în 2009 de firma TelDrum Teleorman. Despre aceasta, presa a scris în câteva rânduri că ar fi "firma puşculiţă" a lui Dragnea. În acest context, aproape firesc TelDrum a câştigat lucrarea deşi a cerut 22 de milioane de euro, cu şapte milioane mai mult decât cea mai ieftină dintre acestea. De altfel, oferta TelDrum a fost cea mai scumpă dintre cele patru depuse. Proiect falsificat în favoarea Tel Drum

Liviu Dragnea a spus atunci că nu se face vinovat cu nimic, şi că licitaţiile s-au desfăşurat ca la carte. În realitate, proiectul tehnic al lucrării a fost falsificat la cererea beneficiarului - Consiliul Judeţean Teleorman, pentru a putea declara câştigătoare oferta TelDrum. Potrivit declaraţiei date de inginerul proiectant Doru Cătălin Gudei, proiectul original, executat de "Modul Proiect" SA, prevedea ca stratul de bază al drumului să fie aşternut cu balast stabilizat cu ciment în staţii fixe. Şeful comisiei de evaluare a ofertelor, Mugur Băţăuş, a solicitat însă să se "înlocuiască" (falsifice - n.r.) soluţia tehnică originală, prin înlocuirea staţiilor fixe cu o instalaţie "in situ" (un tren rutier, alcătuit din mai multe maşini şi echipamente), echipament pe care îl avea doar TelDrum.

"Băţăuş a sugerat schimbarea soluţiei tehnice (...) motivând că aceasta este dorinţa beneficiarului (Consiliul Judeţean Teleorman - n.n.)", a declarat inginerul Gudei. El a pus la dispoziţia anchetatorilor o copie a proiectului original care demonstra falsul. Proiectul original (CLICK PE FOTOGRAFIE PENTRU A MĂRI) Proiectul falsificat (CLICK PE FOTOGRAFIE PENTRU A MĂRI)

Cercetările din dosarul de cercetare penală 4506/435/P/2011, în care organele de anchetă trebuie să afle cine din "Modul Proiect" a aprobat falsificarea dosarului şi cine din Consiliul judeţean a comandat ilegalitatea, bat pasul pe loc.

Cu ocaua mică

Specialiştii "Modul Proiect" SA, firma care a realizat proiectul cu detalii de execuţie al reabilitării DJ 701, "abonată" la lucrările Consiliului Judeţean, au mai comis o boacănă. Ei au măsurat greşit drumul supus reabilitării, rezultând o lungime de numai 55,45 km, în loc de 60 km, cât avea în realitate. "Profesionalismul" proiectanţilor, un alt motiv pentru care s-a întrerupt anul trecut finanţarea europeană, a fost răsplătit cu 160.000 de lei dar şi cu alte contracte primite în mod dubios de la Consiliul Judeţean. În schimb, firma - care îi avea ca asociaţi pe Eugen şi Dan Pena, tată şi fiu - este sponsor oficial al PSD.

Oamenii Baronului

Dan Pena a fost cercetat, dealtfel, şi pentru implicarea sa în cazul aşa-zisei finanţări a PSD (suspectată de spălare de bani) de către oameni de afaceri care au declarat că nu au dat niciun leu la PSD. VEZI: Tunarii baronului Dragnea. Tatăl său, Eugen Pena, fost director general în Hidroelectrica în perioada 2002 - 2003, este cercetat, alături de alţi foşti funcţionari, într-un dosar de subminare a economiei naţionale al cărui prejudiciu estimat este de 5.360,42 miliarde de lei vechi (echivalentul a 134.972.613 euro). Inculpaţii ar fi decis, pe fondul reducerii drastice a debitelor principalelor râuri interioare şi a Dunării, diminuarea cantităţilor de energie ieftină furnizată populaţiei pentru a nu le reduce pe cele stabilite prin contract cu "băieţii deştepţi". Procurorii DIICOT i-au pus sub sechestru lui Pena un Touareg Volswagen şi un Jaguar XF, un apartament pe Calea Victoriei (Bucureşti) şi două vile din Slatina şi din Breaza.

Ne puteți urmări și pe Google News