Ambasada României în Statele Unite a anunțat că la noi în țară vor fi trimise radare performate ce vor fi amplasate la granița cu Ucraina, cu scopul de a apăra flancul estic al NATO.
Radarul va ajuta la urmărirea și identificarea acțiunilor ce au loc în estul Ucrainei și în bazinul central-vestic al Mării Negre. Este vorba despre un radar TPS-80, dar se vorbește și despre un radar TPS-43 ce va fi adus în România de armata spaniolă.
SUA amplasează radare performante în România
„Radarul va asigura detectarea, urmărirea și identificarea țintelor aeriene care evoluează în estul Ucrainei și în bazinul central-vestic al Mării Negre, îmbunătățind apărarea integrată prin creșterea razei de detectare a țintelor aeriene care evoluează la altitudini joase, medii, mari.
De asemenea, armata spaniolă va aduce în România un radar TPS-43, care va fi integrat în Apărarea integrată aeriană și antirachetă NATO”, a anunțat Ambasada României în Statele Unite într-o postare pe Facebook.
Și armata spaniolă va trimite radare în România pentru a apăra flancul estic. Astfel, armata spaniolă va aduce un radar TPS-43, care va fi integrat în NATINADS, Sistemul NATO integrat de apărare antiaeriană și antirachetă, pe teritoriul național.
MApN, responsabil de asigurarea facilităților în această acțiune
Ministerul Apărării Naționale urmează să asigure facilitățile pentru dislocare, militarii care vor deservi echipamentele și fondurile pentru intrare, staționare și operare.
Radarul tridimensional dezvoltat de SUA, multimodal de tip AESA (Active Electronically Scanned Array) AN/TPS-80 oferă o acoperire de 360 de grade și poate detecta și urmări o varietate de ținte, inclusiv rachete de croazieră, avioane și vehicule pilotate de la distanță, dar și proiectile de artilerie și mortier.
Acesta poate fi dislocat cu ușurință oriunde pe glob și poate fi transportat de trei elicoptere CH-53E Super Stallion, de avioane tiltrotor MV-22B Osprey sau de un singur avion de transport C-130 Hercules.
De cealaltă parte, radarul oferit de armata spaniolă este un radar tridimensional, conceput pentru a fi utilizat pentru controlul aerian și pentru avertizarea timpurie. El poate direcționa avioanele de luptă și coordona bateriile de rachete antiaeriene, informează umbrela-strategica.ro.