România. Sala de detenție va fi oficial introdusă în școlile din România prin intermediul noului Statut al Elevului, care va deveni aplicabil din septembrie acest an.
Conform unei informări a Ministerului Educației, fiecare școală va trebui să-și organizeze propriul spațiu și să stabilească proceduri pentru supravegherea elevilor care perturbă lecțiile.
Sala de detenție, introdusă în toate școlile din România
Ministerul Educației a anunțat în acest sens că a publicat în Monitorul Oficial Statutul Elevului 2024 și Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar (ROFUIP) 2024.
Conform informării, atunci când elevii manifestă comportamente care perturbă desfășurarea orelor, cadrul didactic are posibilitatea de a decide ca aceștia să desfășoare activități într-un alt spațiu al școlii în timpul acelei ore, adică în sala de detenție.
„În acest caz sunt obligatorii: supravegherea elevului de către un alt cadru didactic sau didactic auxiliar și informarea părintelui.
Important: Cadrul didactic poate lua această decizie doar pentru propria oră de curs. Pentru respectiva oră elevului nu i se consemnează absență”, mai precizează Ministerul Educației.
Fiecare școală va stabili propriile reguli de funcționare
Fiecare școală va stabili în regulamentul propriu detaliile privind aplicarea acestei măsuri, adaptate la resursele disponibile.
În timp ce mai multe asociații ale elevilor au criticat măsura, menționând că sistemul de învățământ nu e pregătit, președinta Consiliului Național al Elevilor, a punctat că sala de detenție reprezintă „o formă sau alta de a scăpa de situațiile în care anumiți elevi deranjează ora de curs”.
Ministerul Educației spune că nu se numește „sala de detenție”
În luna iunie, Ministerul Educației menționa că se folosește eronat sintagma „sala de detenție”, și a specificat că aceasta nu este cuprinsă în document.
„Având în vedere folosirea eronată, în spațiul public, a sintagmei „sală de detenție”, cu referire la una dintre prevederile proiectului de Statut al elevului, vă comunicăm că sintagma respectivă nu se regăsește în cuprinsul documentului și este o asociere cu un concept care, în proiectul propus de Ministerul Educației, are alt scop”, a comunicat Ministerul Educației.