În cadrul Festivalului Multiart, găzduit de Teatrul Nottara, mai multe trupe de ... actori din penitenciare din România vor prezenta spectacole.
Festivalul deținuților se va desfășura în zilele de 23 și 24 noiembrie. „Un evenuiment unic în Europa”, după cums pune managerul teaturlui Nottara Marinela Țepuș. De altfel, managerul teatrului a mărturisit că au putut reveni mai repede acasă datorită ajutorului dat de deținuți. Au curățat, au vopsit, au reparat.
Festivalul Multiart este o ocazie unică pentru cei privați de libertate aceea de apărea pe scenă și de a demonstra că pot fi și altceva decât infractori. Începând cu anul 2009, în fiecare toamnă, Administraţia Naţională a Penitenciarelor din România organizează Festivalul MultiArt pentru deţinuţi, eveniment ce reuneşte artişti şi trupe de actori-deţinuţi din întregul sistem penitenciar, permiţând publicului să se apropie în mod direct, de o realitate la care, altfel, nu ar avea acces.
Festivalul se distinge prin unicitate şi inedit şi încearcă, în fiecare an, să îmbunătăţească percepţia despre deţinuţi şi mediul penitenciar. Deţinuţi, alături de voluntari sau personal de penitenciar, lucrează împreună la scrierea sau adaptarea unor texte mai mult sau mai puţin cunoscute, din dorinţa de a demonstra că acolo unde este preocupare, voinţă şi mai ales muncă, oamenii sunt capabili de lucruri deosebite.
Aflată anul acesta la cea de-a VIII-a ediţie, Festivalul Multiart pentru deţinuţi – „Dana Cenuşă – Descătuşare prin cultură” poartă în mod simbolic, numele celei care a fost iniţiatoarea şi sufletul acestei manifestări.
În fiecare an, unităţile penitenciare interesate dezvoltă colaborări cu regizori, actori sau alţi reprezentanţi din lumea artistică şi pregătesc spectacole şi le prezintă pe plan local. Cele mai bune reprezentaţii artistice sunt prezentate pe scena Teatrului Nottara, pe parcursul a două zile de spectacole.
Evenimentul se adresează deopotrivă deţinuţilor, societăţii civile sau personalului de penitenciar, din dorinţa de a face cunoscute şi alte aspecte ale muncii directe cu persoanele aflate în detenţie.
De la prima ediţie şi până în prezent, pe scena Teatrului „Nottara” au fost susţinute 53 de spectacole, la care au participat 531 de deţinuţi, iar 70 de artişti s-au implicat în regizarea pieselor de teatru.
La ediţia din acest an, s-au înscris 7 unităţi penitenciare fiind implicaţi aproximativ 56 de deţinuţi.
Unităţile care s-au înscris în vederea preselecţiei: Bacău, Bucureşti Rahova, Codlea, Galaţi, Gherla, Tichileşti şi Timişoara
Informaţii spectacole şi regizori
Bacău. Cei de aici vin cu piesa ... „Scapă cine poate”, autor și regizor Ion Coşa, de la Teatrul Bacovia, Bacău.
Bucureşti Rahova. Titlul spectacolului: „Romulus cel Mare” - de Friedrich Dürrenmatt. Regizor: Gliţă Iulian şi Ingrid Anamaria Bonza. Penitenciarul Bucureşti Rahova colaborează cu cei doi regizori de aproximativ 7 ani, timp în care s-au mai realizat mai multe spectacole prezentate pe scena Teatrului Nottara: „Evoluţion”, „Richard al III-lea”, „Macbeth”, „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, „Visul unei nopţi de vară”, „Castingul clovnilor” sau piese de teatru scurt, susţinute în penitenciar.
Codlea. Titlul spectacolului: „Zece negri mititei” – de Agatha Christie. Regizor: Gabriel Costea – actor, Teatrul „Sică Alexandrescu “ Braşov. Colaborarea cu actorul Gabriel Costea a început din 2009, în prezent aceasta fiind a opta piesă de teatru pusă în scenă, după spectacolele : „Colonelul şi păsările”, „Ciclopul”, „Soldatul Svejk”, ,,D ale Caragialelui”, „Fundaţia“, „Colonelul şi păsările” şi „12 oameni furioşi”.
Galaţi. Titlul spectacolului: „Sectorul S” - adaptare după Emanuel Pârvu. Regizor: profesor Camelia Gherbăluță - regizor amator.
Gherla. Titlul spectacolului: SELFIE. Scenariul şi regia: Andreea Iacob. Spectacolul realizat în parteneriat cu Teatrul Naţional Cluj-Napoca are la bază un scenariu original, creat după poveşti reale din viaţa persoanelor private de libertate, femei, care fac parte din distribuţie. Astfel, ele participă la acest spectacol nu doar jucând, ci şi împărtăşind fragmente, imagini şi stări din istoria familiilor lor. Spectacolul reuneşte, ca un puzzle, fire din viaţa bunicilor şi a copiilor acestor femei, poveşti oglindă din trecutul şi din viitorul lor, care le oglindesc propriile vieţi.
Tichileşti. Titlul spectacolului – „Clipa care a schimbat totul”. Autor - persoana internată Blasiuc Daniel Marian. Regizor artistic - Anca Cismaru. Doamna Anca Cismaru este regizor la Teatrul Maria Filotti Brăila şi a început colaborarea cu Centrul de Detenţie Tichileşti din martie 2016. Povestea piesei este inspirata din experienţele de viata ale interpreţilor. Cum teatrul este o convenţie, şi realitatea în artă se transfigurează, descătuşând imaginaţia şi creativitatea individuală.
Timişoara. Titlul spectacolului - PĂCĂLICI - satiră socială. Autorul spectacolului - Racz Gyula Imre – persoană privată de libertate din Penitenciarul Timişoara. Regizor: Racz Gyula Imre - persoană privată de libertate .