Republica Moldova. Vicepreședintele Parlamentului, Doina Gherman, critică recentele declarații ale purtătorului de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov. Într-un comentariu despre criza energetică din Republica Moldova, acesta a învinuit direct Kievul și Chișinăul de situația critică din regiunea transnistreană, generată de sistarea livrării gazului rusesc.
Gherman, despre rutele alternative pentru gazul rusesc
Într-o reacție la declarațiile lui Dmitri Peskov, Doina Gherman susține că Moscova lansează falsuri pentru a ascunde faptul că anume ea este autorul crizei umanitare prin care trece regiunea transnistreană.
„Oamenii cu discernământ au înțeles demult că tot ce spune Kremlinul prin Peskov înseamnă exact contrariul. O vom mai spune încă o dată: Gazprom, chiar cu un contract valabil până în 2026, a oprit livrarea de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului pe ruta alternativă. Moscova a provocat intenționat această criză pentru a destabiliza Republica Moldova”, a scris Gherman, pe pagina sa de socializare.
Deputata PAS s-a referit la narativele Kremlinului care, în majoritatea cazurilor, sunt preluate de regimul de la Tiraspol.
„Presa Kremlinului tot vorbește despre „oamenii lor din Transnistria”. Ce se întâmplă acum pe malul stâng e o ilustrație perfectă a ce înseamnă „ruskii mir” – întuneric, frig și disperare. Și toate astea în contextul în care lozinca preferată a Moscovei este „nu îi abandonăm pe ai noștri”, susține Gherman.
Autoritățile, în căutarea soluțiilor durabile
Vicepreședinta Gherman promite că autoritățile sunt angajate în identificarea unor soluții durabile pentru regiunea transnistreană.
„Autoritățile de la Chișinău au fost în zona de securitate pentru a asigura oamenii că sunt alături de ei și că sunt pregătite soluții pentru a depăși această criză. Deschiderea noastră de a oferi suport regiunii transnistrene în achiziționarea resurselor energetice într-un mod corect și transparent rămâne valabilă”, a conchis deputata.
Amintim că, Dmitri Peskov a acuzat Kievul și Chișinăul de criza energetică din regiunea transnistreană, unde de la 1 ianuarie nu mai ajunge gazul rusesc.
„Voi vedeți că timp de mulți ani Rusia a furnizat gaze naturale, datorită cărora Transnistria a putut să supraviețuiască. Acum, din cauza deciziilor Ucrainei și autorităților din Moldova, Transnistria a pierdut această posibilitate. Situația este, într-adevăr, una de criză”, a spus Peskov.