PULSUL PLANETEI. Statul Islamic a intrat în Armata malaeziană

PULSUL PLANETEI. Statul Islamic a intrat în Armata malaeziană

Organizația jihadistă sunită Deach- ISIL, autointitulată Stat Islamic, a proliferat în întreaga lume, preluând rolul de centru de comandă și propunând francizele sale în locul Al Qaeda.

 Însă impactul noului brand Stat Islamic, consolidat și de ferocitatea sa, de lipsa de limite și de absența cvasicompletă a religiei din perceptele urmărite de adepții săi, s-a dovedit mult mai atractivă. Deși clamează regulile Islamului, gruparea este într-o lipsă totală de respect față de Islam și nu recurge la scrierile Profetului și ale Coranului decât pentru a-și satisfice nevoia de bani, resurse, și excese și pentru a justifica comportamentul său atroce, acționând într-un desfrâu fără limite al luptătorilor săi în spațiul pe care l-au ocupat.

Occidentul are problema recrutărilor și pe cea a turismului terorist, al aventurierilor, mercenarilor, credulilor dar și a credincioșilor și mireselor de luptători ce călătoresc în regiune și revin în țările de origine cu o pregătire teroristă și de luptă dobândită. În schimb în statele musulmane, impactul e mult mai periculos, așa cum ne arată ultimele date oficiale.

Astfel, Ministrul adjunct al Apărării din Malaezia, Abdul Rahim Bakri, a afirmat că „cel puţin 70 de membri ai Forţelor Armate ale Malaeziei au legături cu organizaţia teroristă Statul Islamic (SI)”. Bakri a declarat că Armata ţine sub supraveghere aceste persoane prin intermediul diviziilor sale de informaţii şi investigaţii, contrainformațiile militare și serviciul special intern al statului Malaezia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Autorităţile malaeziene au reţinut până la această oră 77 de persoane pentru presupuse legături cu Statul Islamic, dintre cele care au participat la acțiuni teroriste sau au călătorit luptând în războaie coordonate de grupare, în Siria și Irak, cu precădere. De altfel, Malaezia are o problemă cu numărul mare de cetăţeni care s-au alăturat grupării jihadiste pe fronturile din Siria şi Irak. Dintre cei arestați, unii colectau bani pentru Statul Islamic, în timp ce alții se ocupau cu recrutarea de combatanţi. Malaezia are aproape 30 de milioane de locuitori, dintre care 61% sunt musulmani.

Potrivit autorităţilor de la Bangkok, 67 de malaezieni sunt dovediți că s-au înrolat în gruparea Statul Islamic, iar 5 au murit în lupte. Faptul că în regiune doctrina Statului Islamic și apartenența la mișcările jihadiste au ajuns să lovească Armata, e un lucru inedit și grav, care sună alarma în raport cu dezvoltările din viitor, când pentru proliferare jihadistă nu vor concura doar structurile pregătite în zone de conflict, instruite și radicalizate, ci ele vor fi direct pregătite prin decuparea lor din sânul forțelor regulate armate ale statelor musulmane, și vor părăsi armata pentru a intra în formulele de insurgență și cele teroriste, cunoscând procedurile Armatei naționale, ierarhiile, structurile și instituțiile de forță ale propriului stat.

Impactul din această perspectivă este extrem de periculos. Fără să împingem speculația la nivelul extremelor, acela al apariției unor forțe armate ce trec in corpore la jihadism, e de ajuns să ne imaginăm ce ar însemna trecerea unui stat preexistent, integrat în comunitatea internațională, la îmbrățisarea acestor percepte, așa cum Afganistanul, un stat slab condus de talibani, a putut fi, la vremea lui, spațiul de găzduire, pregătire și planificare al Al Qaeda, înaintea planificării atacurilor de la 11 septembrie.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.