PULSUL PLANETEI. Raportul Nemțov: dovada războiului lui Putin cu Ucraina

PULSUL PLANETEI. Raportul Nemțov: dovada războiului lui Putin cu Ucraina

Raportul pentru care a fost ucis Boris Nemțov face ravagii pe rețelele sociale din Rusia, iar Kremlinul, prins descoperit, a ales să nu comenteze.

 Practic propaganda rusă nu are reacție pregătită pentru apariția raportului și evită penibilul unor declarații neconvingătoare, preferând să nu comenteze. Între timp, raportul este viral în lumea occidentală.

Declanșarea agresiunii militare din Estul Ucrainei ar fi fost determinată, potrivit raportului, de convingerea lui Putin că poate merge mai departe, ca-n Crimeea, fără victime sau cu opoziție minimală din partea populației. Și procentele câștigate conjunctural în sondaje după anexarea Crimeii l-au convins pe acesta să meargă înainte cu ocuparea militară a Estului Ucrainei, regiune pe care să o securizeze definitiv pentru apartenența la Rusia sub o anumită formă. Prețul conflictului din estul Ucrainei s-a ridicat la 900 milioane de dolari numai în ultimele 10 luni, când trupele ruse au intrat puternic în conflict, afișându-se la limita capacității de a se nega prezența și coordonarea lor pe teren de către Moscova. Raportul pomenește un recrutor din Ecaterinburg care a declarat că un soldat costă circa 350.000 ruble pe lună, circa 6800 dolari, el fiind responsabil de plata a 408 milioane de dolari pentru 6000 soldați.

Raportul prezintă costul mentenanței echipamentului militar rus introdus pe teren la 135 milioane de dolari, fără a include aici echipamentul distrus în conflict sau pierdut pe teren. Costul ajunge la 1,3 miliarde de dolari în ultimele 10 luni. Iar implicația Rusiei merge mai departe, la nivelul cetățenilor ruși care sunt prezenți în conducerea “republicilor populare din Donbas”. În plus, toate numirile se fac de către Kremlin. O listă a acestora e prezentată în detaliu în raport. Și alți cetățeni și companii ruse implicate sunt identificate de raport, cu misiunile și rolurile fiecăruia.

Capitolul cel mai dureros este cel referitor la doborârea zborului MH17 de către rachetele tip Buk dintr-un aruncător mutat între teritoriul rus și cel separatist și readus în Rusia spre a fi distrus, astfel ca să nu mai existe probe despre responsabilitatea armatei ruse și a Moscovei oficiale în uciderea celor 298 de persoane aflate la bord. Dacă primele mesaje din media rusă anunțau doborârea de către rebeli a unui avion ucrainean AH 26, iar separatiștii au confirmat lovitura, data, ora și locul doborârii avionului sunt exact cele ale Boeingului.

După tragedie, media rusă s-a chinuit să lanseze o serie de fumigene și variante alternative pentru a acoperi relatările originale foarte clare și convergente. Operațiunea informațională nu a putut acoperi crima. Lansatorul de rachete antiaeriene aparține unei unități din Kursk și a fost adus pentru a oferi acoperire și protecție unei divizii de tancuri ruse ce lupta în Ucraina fără însemne. Cea mai importantă probă este o fotografie făcută de un locuitor din Torez, Donetsk, la 4 minute după lansarea rachetei, care a ajutat la identificarea locului de lansare a rachetei care a doborât avionul Malaysian Airlines.

Raportul prezintă și datele despre înmormântările neconvenționale și banii plătiți unora dintre rude, sau doar promiși de statul rus, pentru a păstra tăcerea asupra deceselor rudelor aflate în serviciu, în Armata rusă. Singurul lucru care lipsește este suita de atacuri lansate direct de pe teritoriul rus asupra zonelor de conflict, deși probele și dovezile în materie abundă, inclusiv pozele din satelit legate de aceste implicări directe ale Rusiei în agresiunea împotriva Ucrainei. Aliatul lui Nemțov, Yașin, cel care a făcut prezentarea raportului, a declarat că speră ca o investigație internațională sau chiar un proces pentru crime de război să-l aducă pe Vladimir Putin, pe baza probelor prezentate în raport, în fața unei curți internaționale la Haga pentru a răspunde pentru toate crimele trupelor ruse și ale separatiștilor împotriva Ucrainei.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.