PULSUL PLANETEI. Japonia intră în zodia implicării militare prin „menținerea proactivă” a păcii și apărare colectivă

PULSUL PLANETEI. Japonia intră în zodia implicării militare prin „menținerea proactivă” a păcii și apărare colectivă

La 70 de ani după cel de-Al Doilea Război Mondial, când și-a autoimpus o perioadă de recluziune și retragere în formule de apărare a propriului teritoriu, cu apărarea asigurată și garantată de SUA și de propriile Forțe de Auto- Apărare, Japonia își modifică profilul strategic în Asia de Sud-Est.

Constituția modificată după 1945 menționează că armata japoneză, în forma forțelor de autoapărare, să nu poată participa la disputele internaționale. Forțele de autoapărare aveau până acum funcțiile limitate drastic.

Fără a schimba Constituția, Guvernul Shinzo Abe a identificat formulele cele mai flexibile pentru a participa la propria apărare și securitate, respectiv la efortul comun al comunității internaționale în operațiuni de apărare a păcii globale. Pe 14 mai 2015, cabinetul Abe a aprobat un set de proiecte de lege care propune schimbarea parametrilor operaționali ai Forțelor de Auto-Apărare Japoneze (JSDF) și revizuirea a zece legi existente „absolut necesare pentru Japonia, având în vedere mediul de securitate care cunoaște o schimbare rapidă, modificările propuse”, susținând eforturile pentru „o contribuție activă la menținerea păcii”.

Pachetul legislativ este compus din două proiecte de lege, privind stabilirea unei „legi în sprijinul păcii internaționale” respectiv „elaborarea unei legislații de pace și securitate”. Proiectele de lege vor reprezenta punctul central al deliberărilor legislative din Dietă în următoarele luni. Astfel, forțele de autoapărare pot acționa în condițiile în care are loc un „atac armat” împotriva Japoniei sau atunci când un atac armat împotriva unei țări străine ar putea amenința supraviețuirea Japoniei sau prezintă un pericol clar la adresa drepturilor fundamentale ale oamenilor la viață și libertate, precum și atunci când nu există nicio altă modalitate disponibilă prin care să se asigure supraviețuirea Japoniei și protejarea cetățenilor săi, iar utilizarea forței va fi limitată la utilizarea la nivelul minim necesar.

Cu această ocazie, Japonia a invocat faptul că nicio țară nu își poate asigura pacea numai prin sine, simțindu-se nevoia, nu numai la nivel național, dar și regional, ca Japonia săși dezvolte legislația internă pe domeniul securității și apărării, care să permită formularea unor răspunsuri rapide și eficente. De aceea și Tokyo trebuie săși asume o parte mai importantă a responsabilității internaționale și să sprijine aliații sau garantul securității sale, SUA. Astfel, potrivit noilor legi, „Forțele de Auto- Apărare vor putea să ofere sprijin logistic și în misiuni de căutare și salvare necesar forțelor armate ale altor state angajate în activități care asigură pacea și securitatea Japoniei, în situații care au o influență importantă asupra păcii și securității Japoniei”.

Cu aceeași ocazie, Japonia trece la formula de apărare colectivă, acceptând că, „în anumite situații, folosirea forței se bazează pe dreptul la autoapărare colectivă în conformitate cu dreptul internațional”. Pentru a nu forța interpretarea Constituției actuale, care rămâne în vigoare pe deplin fără modificări, Guvernul Abe a introdus dislocarea de trupe sub conceptul de „pacifism proactiv”, respectiv acceptarea unei acțiuni care previne și preîntâmpină o agresiune împotriva propriului teritoriu.

Japonia gândește de mai mulți ani modificarea legii sau chiar a Constituției pentru a-și putea utiliza propriile trupe în operațiuni colective. Creșterea agresivității Chinei și disputele pe insulele Senkaku- Diaoyu, dar și tentativa de extindere a teritoriului prin construirea unor insule semiartificiale cu capabilități militare relevante, au făcut ca la Tokyo să se pună serios problema revizuirii legislației și posibilităților de apărare și sprijnire a SUA în apărarea intereselor japoneze. Rămâne de văzut cât de acceptabile vor fi noile legi în Dietă și pentru populația japoneză.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.

Ne puteți urmări și pe Google News