PULSUL PLANETEI. Alarmă de proteste la Moscova: se ieftinește vodca
- Iulian Chifu
- 6 februarie 2015, 00:00
Fiecare popor își are fundamentele sale culturale, indicatorii săi pe baza cărora se poate citi starea de mulțumire publică față de diferitele categorii de lideri – șefi de stat, guvernanți, autorități locale.
Acești „indicatori inediți” sunt extrem de elocvenți în funcție de poporul în cauză. Astfel, ei merg de la câți credincioși intră în Biserică duminica la slujbă, la câți voluntari se înscriu în forțele armate, câte donații de sânge sunt înregistrate și care e numărul de telefoane necesare pentru stabilirea unei audiențe cu un oficial.
Specificul suedez nu are cum să se potrivească cu cel rus sau cel saudit. Indicatorii inediți arată diferit. La suedezi, gradul de preocupare pentru afacerea proprie – în general întreprindere mică și mijlociu – se înregistrează în cazul convocării pentru participarea la misiunile internaționale umanitare. De obicei, la două telefoane date, un voluntar se prezintă în 10 ore, echipat, resursa fiind de circa 2.500 de oameni, la dispoziția agențiilor ONU. Ei sunt pregătiți oricând pentru a lichida urmările taifunului din Bora Bora sau a cutremurului din Turcia. Dacă o echipă de 200 de voluntari se formează în mai mult de 24 de ore, înseamnă că îngrijorarea publică e majoră.
În cazul Federației Ruse nu există un indicator inedit consacrat. De principiu, se utilizează studii sociologice complexe, iar aici Centrul Levarda este unul dintre cele mai prestigioase și bine echipate teoretic, cu experiență practică în a furniza răspunsuri, chiar dacă a trebuit să se înregistreze ca „agent străin” pentru că primește finanțări internaționale. Însă un bun indicator se dovedește astăzi a fi prețul la vodcă.
Vodca rusească s-a ieftinit începând cu luna februarie, măsura venind pe fondul „reorientării consumatorilor către băuturile de contrabandă”. Autoritatea de reglementare a pieței băuturilor alcoolice din Rusia a anunțat că prețul minim de retail pentru o jumătate de litru de vodcă a scăzut la 1 februarie cu 16%, la 185 ruble (3,24 dolari), în ciuda inflației în creștere. Prețul minim pentru o jumătate de litru de vodcă a crescut în 2014 cu circa 30% față de anul precedent, la 220 ruble. Trecem peste faptul că rubla a scăzut ca valoare cu 50% în raport cu dolarul de la începutul războiului din Ucraina, în martie anul trecut.
Președintele Rusiei Vladimir Putin a intrat și el în abordarea temei spinoase a prețului la vodcă atunci când a declarat că prețul ridicat al băuturilor spirtoase a dus la creșterea comerțului de contrabandă, punând în dificultate planul guvernului de a combate alcoolismul prin creșterea prețului. Comerțul ilegal a acoperit anul trecut 55% din vânzările totale de vodcă în Rusia anul trecut.
Implicarea Președintelui rus în stabilirea artificială, populistă, a prețului la vodcă nu ține însă de încurajarea pieței interne, nici de vreo rațiune de stat în țara în care impactul alcoolismului era cotat la 50%. În schimb, el trădează o alertă maximă de proteste, generată de situația internă, de prețul și lipsa alimentelor de pe piață – în urma măsurilor de retorsiune la sancțiunile internaționale și a blocării importurilor produselor din țările UE. Când prețul la vodcă este redus administrativ, devine simptomatic faptul că gradul de tulburare internă e atât de mare încât avântul public trebuie calmat cumva.
Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.