2023 a fost un an greu pentru presa românească. După insolvența Aleph News și concedierile de la Libertatea, vine și vestea închiderii publicației Vice România.
VICE România se închide. Este anunțul care încheie un an dificil pentru presa românească. 2023 a început cu intrarea în insolvență a postului TV de știri smart, Aleph News, și a culminat cu concedierile de la ziarul Libertatea, primul ziar independent al Revoluției Române din 1989.
Compania din spatele publicației, VICE Media Group, era în declin din martie 2018, când co-fondatorul Shane Smith a demisionat din funcția de CEO, fiind succedat de Nancy Dubuc, și și-a redus forța de muncă cu 10-15%.
La 3 mai 2019, Vice Media a anunțat că a strâns datorii de 250 milioane de dolari față de George Soros și alți investitori. A achiziționat Refinery29 și o cantină din American Dream Meadowlands pentru a-și continua activitatea. Vice Media Group, compania care se află în spatele unor site-uri media populare precum Vice și Motherboard, a anunțat în aprilie 2023 că își va declara falimentul. Compania a început restructurările și a redus dimensiunea diviziei de știri.
VICE Media Group era în faliment la nivel global
Ce a însemnat VICE?
În 2010, grupul media VICE s-a extins și în România. Timp de peste un deceniu, publicația a adus în atenție subiecte controversate, probleme și povești deosebite din România. Au fost publicate articole care au abordat problema corupției clasei politice din România, problema nostalgiei față de comunismul ceaușist și dificultățile tranziției spre capitalism și democrație, despre rasism, homofobie, feminism, războaiele moderne, consumul drogurilor, progresism, protejarea mediului și hărțuirea sexuală și despre lupta dintre generații. Autorii și colaboratorii au scris și despre divertisment, rețele culinare, vacanțe și cluburi.
Pe 29 decembrie 2023, reprezentanții VICE România au anunțat pe Facebook și pe site că publicația se va închide.
„Din păcate, VICE România se închide. Motivele închiderii redacției din România sunt obiective, n-au depins de noi sau de rezultatele noastre. Ce a depins de noi a fost tot ce s-a întâmplat de-a lungul anilor, de la finalul lui 2010, când a apărut VICE în România, până în prezent. Profesional, cei 9 ani de VICE România au reprezentat mediul profesionist de media, «ca afară». Personal, relaționarea cu un grup atât de extins global mi-a dat ocazia să cunosc oameni minunați. Iar colegii de birou au fost oamenii de la care am avut tot timpul de învățat. De la articolele civice, de mediu, de sănătate până la articolele despre muzică, cultură și educație sexuală, VICE a avut un cuvânt de spus și apreciat de cititori.”
Actualii și foștii membri ai echipei VICE România și-au exprimat amintirile și opiniile despre impactul publicației asupra României, dar și asupra vieților lor. Un fost colaborator a scris că VICE a fost o oază de progresism într-o țară dominată de conservatorism, rasism, homofobie, iar publicația a avut constant o preocupare spre drepturile omului, în timp ce un alt fost colaborator scrie că VICE a fost cea mai mare sursă de informații despre educație sexuală, kink, comunitatea LGBTQ, schimbarea de gen, feminism, consumul de droguri, bolile venerice, dependențe, psihologie, domeniul social și politic în general.
„A făcut educație sexuală, educație în privința drogurilor și a tratat teme LGBTQ când nimeni din învățământ sau din media nu făcea asta. De la o revistă foarte incorectă politic până la un punct, s-a transformat într-un bastion al toleranței și feminismului. VICE încă este toate astea, doar că nu mai dă Soros bani și atunci se închide”. - a scris Ioana Moldoveanu, fost redactor-șef, pe ton ironic.
Majoritatea cititorilor se bucură de închiderea publicației
Pe pagina de Facebook, majoritatea cititorilor cu opinii diferite criticau articolele publicației. Vestea închiderii a fost primită cu bucurie de majoritatea comentatorilor.
„Tre bon, cautati-va o alta tara caruia sa ii distrugeti tineretul si societatea cu degenerarea si zombificarea voastra pro(re)gresista”.
„Am închis noi Vice-u ca să nu trebuiască să o faci tu!”
„Să ne reamintim în acest moment trist jurnalismul de calitate practicat la Vice Romania”, spune un alt cititor care a citat articolul publicației din 2016, cu titlul „De ce ar fi bine pentru viitorul planetei să ne mâncăm fecalele”
Au fost și cititori care și-au exprimat tristețea după vestea primită. Un cititor a întrebat dacă site-ul va rămâne activ sau arhivat pe internet, iar administratorul paginii de Facebook a publicației a scris „din păcate nu avem un răspuns pentru asta”.
„Pacat! Va citesc de la inceput. Sper macar sa ramana in online articolele publicate”
„Atâta educație făcută, subiecte tabu despre care abia găseai ceva in limba română și opinii diverse ce îți deschideau perspectiva toate împreună erau Vice. Tristă vestea din păcate. Sper macar materialele făcute să nu dispară de pe internet pentru că încă pot educa și influența în bine societatea românească ce se zbate spre modernism”.
O altă mare publicație care furniza știri, articole, emisiuni și recenzii despre jocurile video din 1997, Computer Games, deținută de compania PGL care organiza competiții de DOTA și Counter Strike, și care a debutat în 1997, a fost închisă definitiv și ștearsă în anul 2018. Inclusiv forumul a fost șters, platforma care a dezvoltat una dintre cele mai mari comunități online din România de la prăbușirea comunismului. Silviu Stroie, cel care a fondat platforma cu 21 ani în urmă, a declarat că a închis publicația Computer Games.ro și forumul de gaming din două motive: nerentabilitatea şi noile norme europene de protecţie a datelor cu caracter personal.