Psihologul Daniel David, despre criza din sectorul medical: România este acum bolnavă, cu tabloul clinic la vedere

Daniel David. Sursa foto: Captură video

Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai, a vorbit despre scandalul care a zguduit sectorul medical. Totodată, psihologul a adus în prim plan și cele două abuzuri din Educație, făcând referire la cazul Bulai și cel al conferențiarului de la Arhitectură. Conform acestuia, țara noastră are lacune mari în aceste sectoare și necesită „noradrenalină”.

Daniel David, despre marile probleme ale României

Scandalul din domeniul sănătății a lăsat urme adânci în opinia colectivă. Ancheta în cazul celor doi medici de la Pantelimon, acuzați că ar fi redus intenționat doza de noradrenalină, se află în plină desfășurare.

Legat de acest scandal, Daniel David

susține că România are nevoie de o structură guvernată în raport cu valorile europene.

„Acest profil psihocultural mai vechi este acum în fază de disoluție, fără însă să apucăm încă să construim, prin cooperare și încredere, instituții moderne, guvernate de valori și reguli agreate în comun, în care cei din poziția de putere sunt proiectați ca reprezentanții celorlalți, iar puterea este distribuită, pentru a nu putea fi concentrată în abuzuri.”, susține psihologul, într-un articol publicat pe blogul său.

Scandalul din Educație, pată neagră pentru țara noastră

Recent, în spațiul public au ajuns două cazuri de abuzuri, ambele având legătură cu domeniul educației. Profesorul Alfred Bulai a fost acuzat de mai multe studente că le-ar fi obligat să se dezbrace în fața lui. Totodată, un conferențiar de la Universitatea de Arhitectură a trimis mai multe mesaje și poze indecente unei studente.

Alfred Bulai. Sursă foto: captură video youtube

Alfred Bulai a negat toate acuzațiile aduse, însă profesorul de la Arhitectură a recunoscut fapta, însă a menționat că nu are legătură cu activitatea sa de la catedră.

Pe fondul acestor scandaluri din sfera educației, psihologul Daniel David susține că România este „bolnavă” și că are „tabloul clinic” la vedere.

„Din punctul meu de vedere, fenomenele pe care le-am văzut în ultimul timp în educație (ex. hărțuire/discriminare) și sănătate (ex. practici medicale discutabile), mai accentuate în această vară, se înscriu în aceste schimbări psihoculturale paradigmatice din societatea noastră. Într-adevăr, disoluția vechilor structuri a scos și scoate în evidență practici individuale reprobabile, adesea mai tolerate în paradigma psihoculturală veche. În acest sens, folosind o analogie medicală, România este acum bolnavă, cu tabloul clinic la vedere!”, a continuat psihologul.

Daniel David, soluții pentru România

Potrivit rectorului de la Babeș-Bolyai, soluțiile ideale pentru evitarea acestor cazuri sunt legate de crearea unor nstituții abilitate.

„Păstrând analogia medicală, construcția noilor instituții are însă nevoie de noradrenalină!”, a completat rectorul.

Totodată, reprezentantul UBB Cluj susține că sectorul medical are nevoie de schimbări la capitolul resurse umane.

„Este nevoie de o schimbare în mentalitatea resursei umane – atât prin formarea academică, cât și prin educația continuă –, pe linia practicii validate științific/bazate pe dovezi (”evidence-based health practice”). Asta cu atât mai mult cu cât societatea a înțeles și a acceptat salarii decente în sistem (cel puțin pentru medici).”, a mai spus psihologul Daniel David.