Social-democrații nu mai vor să piardă primari și parlamentari în timpul mandatului și cer o altă legislație în domeniu.
Partidele se pregătesc deja de alegerile locale din vara anului viitor. După ce mii de aleși locali, județeni, primari sau parlamentari au fost condamnați definitiv, în cele mai multe cazuri cu suspendare, PSD vrea să fie elaborat un Cod al incompatiblităților.
În cadrul Biroului Politic Național de ieri s-a discutat și despre nevoia unui Cod al incompatibilităților pentru ca „o persoană care vrea să candideze la locale sau la parlamentare să știe înainte ce are voie și ce nu să facă, ca să nu ajungă în situația de a fi declarat incompatibil”, spun surse social-democrate. „Nu vrem să fie o chestiune politică și vom cere Agenției Naționale de Integritate să elaboreze un astfel de Cod pentru că ei știu cel mai bine cu ce se confruntă”, mai spun sursele EVZ.
Se pare că această dorință de a elabora un asemenea Cod ar fi venit chiar din teritoriu, unde există multe nemulțumiri referitoare la incompatibilități. „Acum dacă cineva vrea să fie candidat trebuie să se uite în zeci de legi. Dacă ar exista un document în care să te uiți si să scrie ce ai voie și ce nu, în care să fie enumerate acele lucruri prevăzute în legislație, ar fi mult mai ușor”, mai spun sursele citate.
Mai multe sarcini pentru Cazanciuc
În acest sens, conducerea PSD l-a mandatat, ieri, pe ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, să înceapă documentarea pentru elaborarea acestui Cod. „Nu numai în domeniul ANI trebuie elaborat un Cod al incompatibilităţilor. Toată lumea vrea sa fie o legislație foarte clară. Cred ca ministrul Justiției trebuie să fie mult mai activ. Este un ministru cu multă expertiză și cred că, dacă devine mai activ, va fi mai bine”, a spus președintele interimar al PSD. Codul incompatibilităților nu este un subiect nou în partid, însă discuțiile sunt reluate în contextul în care anul viitor sunt atât alegeri locale, cât și parlamentare.
Cazanciuc a fost mandatat să lucreze la noi prevederi privind statutul funcţionarilor publici, care să precizeze clar ce categorii de bugetari sunt cuprinse în această legislaţie.
Sursele social-democrate spun că o nouă lege privind statutul funcționarilor ar fi necesară şi în condiţiile în care urmează să intre în vigoare în 2016 şi o nouă lege a salarizării.