Confirmarea turnătoriilor din PSD. Ca să moară ultima, Speranța trebuie să dea prima declarații! Editorial de Alecu Racoviceanu
- Alecu Racoviceanu
- 26 septembrie 2018, 00:00
Nu mai aveam nevoie de multe confirmări, pentru a înțelege cum va continua războiul din PSD, dar tocmai a mai apărut una, după audierile de marți de la Parlament. Motivul audierii: înțelegerea evenimentelor din 10 august.
Rezultatul: am primit confirmarea că o parte din acuzațiile aduse de procurorii Parchetului General jandarmilor se bazează și pe declarațiile date de Speranța Cliseru, prefectul Capitalei și om de încredere al soților Gabriela Firea și Florentin Pandele.
Știrea că mărturiile ei în cadrul anchetei au dus la învinuirea șefilor Jandarmeriei, dar și a secretarului de stat din Interne Mihai-Dan Chirică am publicat-o vineri seara, pe site-ul evz. ro, după ce am parcurs comunicatul privind punerea sub acuzare a secretarului de stat ce are în atribuții legătura cu prefecții. Se spunea acolo că Mihai Chirică a exercitat presiuni asupra prefectului pentru a semna ordinul de intervenție în Piața Victoriei. Potrivit anchetatorilor, Chirică ar fi exercitat aceste presiuni atât anterior emiterii ordinului de evacuare a Pieței cât și după. Am spus atunci că asemenea presiuni nu se pot regăsi într-o ordonanță de începere a urmăririi penale fără a fi confirmate de cel asupra căruia s-ar fi exercitat. Speranța Cliseru a dat de două ori declarații la Parchet, anterior punerii sub învinuire a secretarului de stat. La prima astfel de audiere, ea a spus la ieșire că ora la care a semnat ordinul nu coincide cu orele din comunicatele și conferințele de presă ale Jandarmeriei.
Chirică nu era un personaj nou în conflictul dintre Gabriela Firea și Carmen Dan. Pe 1 septembrie, când primarul general a pornit războiul cu Liviu Dragnea și apropiații săi, Firea a spus că ministrul ar fi încercat să o intimideze arătând în CEx, la Neptun, mesajele schimbate de un secretar de stat de la Interne cu prefectul. Acum știm că era vorba de același Chirică și de mesajele din 8 august, când, după ce a pierdut un avion către Tokyo, Cliseru încerca să obțină aprobarea pentru a pleca în altă țară, oriunde numai să nu fie pe 10 august în București. Mesajele fuseseră date ministrului chiar de Chirică.
Deși orice alt conflict din interiorul PSD părea a fi acoperit cu o grea batistă de declarații despre unire și iubire, cel dintre Dan și Firea nu a încetat. La ședința Biroului Politic de luni, când s-a votat declarația de susținere a Jandarmeriei, Firea s-a abținut, fiind, de fapt, singura abținere din sală. Ieri, la audierea de la Comisia de Apărare, Speranța Cliseru a spus că nu confirmă orele comunicate de Jandarmerie, spunând chiar că procurorii vor stabili cine minte, dintre ea și comandanții armei din subordinea Ministerului de Interne. Ba chiar a spus explicit că a declarat procurorilor cum s-au desfășurat lucrurile în seara mitingului. Din datele oficiale, știm că ea a rămas martor în dosar, deși îi apare semnătura pe ordinul considerat ilegal de către procurori.
Poate părea un element neînsemnat, în avalanșa de evenimente și scandaluri din ultima vreme, dar inculparea șefilor Jandarmeriei împreună cu un subaltern direct al ministrului Carmen Dan va avea importanță în zilele următoare. Pe 3 octombrie, la Parlamentul European este programată dezbaterea pe tema mitingului din 10 august. Este invitată/chemată și Viorica Dăncilă. Până atunci este posibilă citarea ministrului la audierile de la Parchet sau – așa cum tot vehiculează sursele din PSD – chiar formularea unei cereri pentru începerea urmăririi penale. Atunci, prin asocierea acestor demersuri din dosarul penal cu audierea lui Dăncilă, este posibilă demisia ministrului. Cunoscătoare a bucătăriei europene, Viorica Dăncilă știe că nu se poate prezenta acolo, cu două luni înainte de preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene, fără a anunța o demisie sau o demitere. O „portiță” de salvare ar fi ca ancheta demarată în paralel la DIICOT să identifice o formă oarecare de organizare a manifestanților violenți și să înceapă urmărirea penală.
Un alt element important în această ecuație este amânarea prezentării concluziilor lui Tudorel Toader după evaluarea lui Augustin Lazăr, evaluarea care ar fi trebuit să fie gata luni, dar ministrul Justiției nu a anunțat dacă va propune sau nu măsura revocării procurorului general.
Așa că mărturia Speranței, mică, în raport de coloșii care se înfruntă în jur, s-ar putea dovedi utilă în acest război. Chair foarte utilă.