Se prabuseste leul

Se prabuseste leul

BNR a anuntat astazi un curs de peste 3,4 lei/euro, maximul din ultimele sapte luni si jumatate.

Cursul oficial anuntat azi de Banca Nationala a Romaniei a depasit pragul de 3,4 lei/euro, situandu-se la cel mai inalt nivel din ultimele sapte luni si jumatate.

Referinta anuntata de BNR este de 3,4026 lei/euro, in crestere cu 2,93 bani fata de nivelul din ziua anterioara.

Leul s-a depreciat si fata de moneda americana, cotatia dolarului fiind stabilita la 2,4186, cu 1,52 bani peste nivelul de ieri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe piata interbancara, rata de schimb a depasit nivelul de 3,4 lei/euro in sedinta de ieri, la inchidere situandu-se la aproximativ 3,4150 lei/euro.

La deschiderea sedintei de astazi, cursul de schimb se situa la 3,4140-3,4160 lei/euro.

Pe piata interbancara, la ora 13:35, tranzactiile erau efectuate in jurul nivelului de 3,4020 lei/euro.

Deprecierea a fost abrupta, dupa ce cotatiile au oscilat in prima parte a zilei in jurul nivelului de 3,37 lei pentru un euro. Potrivit analistilor citati de agentiile de presa, deprecierea leului a fost determinata de speculatiile privind probabilitatea mare a declansarii alegerilor anticipate.

Leul a pierdut, ieri, inca 1,8% in raport cu euro. Astfel, deprecierea din ultimele doua luni trece de 10%. Cursul oficial anuntat, ieri, de Banca Nationala a Romaniei, a fost de  3,3733 lei pentru un euro, acest curs mediu fiind calculat pe baza cotatiilor afisate pe piata de bancile comerciale. Si acest curs descrie o depreciere a monedei nationale cu 13 lei vechi (0,04%) fata de euro, de la 3,3720 lei/euro, cat era miercuri.

Cursul afisat ieri de BNR arata o apreciere a monedei nationale cu peste un ban (0,5%) fata de dolar, de la 2,4157 lei/dolar, cat era miercuri, la 2,4034 lei/dolar.

Teama de anticipate

Analistii sustin ca investitorii straini sunt "vinovati" de deprecierea monedei nationale. Una din cauze ar putea fi ingrijorarea legata de motiunea de cenzura, care poate duce la instabilitate politica prin schimbarea executivului.

Dupa deschiderea sedintei valutare de ieri la cursul de 3,3675-3,3700 lei/euro, moneda nationala s-a depreciat usor pana la 3,3820 lei/euro, dupa care s-a stabilizat in apropierea nivelului de 3,3700-3,3750 lei/euro.

La finalul zilei, dupa inchiderea sedintei valutare locale, ordinele masive de cumparare de valuta ale investitorilor straini au depreciat leul pana la 3,4350 lei/euro, iar in jurul orei 17.20, euro era cotat la 3,4150-3,4200 lei.

Celelalte monede emergente au avut evolutii relativ stabile, spre deosebire de leu, inregistrand chiar usoare aprecieri fata de euro. Analistii nu exlud ca aceasta miscare de depreciere a leului sa fie de ordin pur speculativ: investitorii incearca sa urce pretul euro cat mai mult, pentru ca mai apoi sa poata vinde in castig.

Moneda UE isi continua ascensiunea

Euro a atins azi dimineata pe pietele de schimb valoarea record de 1,41 dolari, consecinta a reducerii dobanzii de referinta de catre Rezerva Federala, care a facut moneda americana mai putin atractiva in raport cu euro, informeaza AFP.            Dupa ce aseara a trecut, in premiera de la introducerea sa, pragul de 1,40 dolari, euro a ajuns dimineata la valoarea record de 1,4120 dolari, dupa care a revenit usor la 1,4110 dolari.             La deprecierea dolarului in raport cu moneda euro, dar si cu alte devize, au contribuit recentele declaratii ale guvernatorului Federal Reserve, Ben Bernanke.

Intr-un discurs tinut in fata Congresului SUA, presedintele bancii centrale americane a recunoscut ca efectele crizei financiare provocate de sectorul creditelor ipotecare riscante (“subprime”) din SUA depaseste “cele mai sumbre previziuni", justificand a posteriori decizia de marti a Comitetului de politica monetara al Fed, care a redus dobanda de referinta cu 0,5 puncte procentuale, de la 5,25 la suta la 4,75 la suta.             Prin relaxarea costului creditului, prin care Fed a dorit sa limiteze efectele crizei din sectorul imobiliar, plasamentele efectuate in dolari au devenit mai putin atractive in raport cu cele efectuate in alte devize. Aceasta cu atat mai mult cu cat dealerii se asteapta in lunile urmatoare la noi majorari de politica monetara din partea Bancii Centrale Europene, a carei dobanda de referinta este fixata in prezent la 4,0 procente, ceea ce ar stimula investitiile in moneda unica.

De vina este si agitatia de pe scena politica

Deprecierea leului a fost determinata in principal de factori externi, si nu interni, a declarat astazi Juan Jose Fernandez-Ansola, reprezentantul Fondului Monetar International (FMI) pentru Romania si Bulgaria, citat de Reuters.             "Evolutia leului este determinata mai ales de factori externi", a spus Fernandez-Ansola, aflat la Sofia, inainte de misiunea FMI, care va vizita capitala bugara in luna octombrie.             Moneda romaneasca, cu randament ridicat, a pierdut ieri aproape 2 la suta, intrucat fondurile straine au iesit de pe piata, ingrijorati de sustenabilitatea economiei locale. Leul a continuat astfel trendul descendent din ultimele saptamani.            La deschiderea sedintei interbancare de azi, cursul de schimb se situa la 3,4140-3,4160 lei/euro. Imediat dupa deschidere, cursul de schimb a coborat pana la un minim de 3,4105 lei/euro, iar apoi a urcat pana la un maxim de 3,4250 lei/euro. La ora 10:30, rata de schimb se situa la 3,4150-3,4170 lei/euro.             Cursul de schimb a depasit ieri pragul de 3,4 lei/euro, maximul ultimelor opt luni, pe fondul sentimentului negativ al investitorilor in legatura cu Romania, amplificat de posibilitatea organizarii de alegeri anticipate.             Misiunea Fondului Monetar International (FMI) se va afla la Bucuresti in perioada 26 septembrie-2 octombrie.