PSD și un nou RĂZBOI, la final de an. Totul se poate transforma într-o CATASTROFĂ
- Alex Dumitrescu
- 29 decembrie 2018, 20:21
În urma declarațiilor președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, privind pregătirea României de a prelua Președinția Consiliului UE, liderii PSD au reacționat, afirmând că blocajele inter-instituționale sunt cauzate de către președintele Klaus Iohannis.
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Mihai Fifor, susţine că Juncker „confundă Palatul Victoria cu Palatul Cotroceni” şi că ar avea o percepţie „total deformată” despre ce se întâmplă în România din cauza Angelei Cristea, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti.
„Cel puţin curioasă pendularea subită a domnului Juncker în atitudinea faţă de Romania, cu numai câteva zile înainte de preluarea Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene. La o prima vedere, aş fi tentat să spun că distinsul domn Juncker confundă Palatul Victoria cu Palatul Cotroceni şi simte o nevoie aproape părintească să dojenească Guvernul. Ştiind însă cum îşi ia informaţia orice oficial european, chiar şi domnul Junker, adică prin intermediul reprezentanţilor diplomatici, nu mă mai miră nimic. (...) Când cea care informează Comisia Europeana este nimeni alta decât Angela Cristea, nu văd la ce lucruri bune ne-am putea aştepta. După nota ruşinoasă apărută în spaţiul public, care arăta în mod clar implicarea politică a Angelei Cristea împotriva PSD, ar fi trebuit ca aceasta să fie schimbată imediat de şeful ei, domnul Jean Claude Juncker. Lucrul acesta, desigur, nu s-a petrecut, aşa că nu e de mirare că domnul Juncker are o percepţie total deformată despre ce se petrece in Romania. Faptul că acesta a menţinut-o în funcţie, viciază în mod clar percepţiile şi opiniile pe care domnul Juncker le are despre România”, a scris Fifor pe Facebook.
El susţine că nu Guvernul a declanşat războiul politic în Parlament şi nu Executivul ţine blocate două ministere-cheie, cu rol major în exercitarea preşedinţiei UE, ci partidele de Opoziţie, respectiv preşedintele Iohannis. De asemenea, liderul PSD afirmă că şeful statului încalcă deciziile CCR şi legile ţării.
„Înţelegem de la domnul Junker că 'tehnic' suntem foarte bine pregătiţi pentru Preşedinţie. Da, 'tehnic' suntem pregătiţi de ani buni şi pentru aderarea la Spaţiul Schengen. Şi? Ne-a ajutat asta la ceva? Nu. România este tot în afara Spaţiului Schengen, României i se fac rapoarte, România are în continuare MCV. România continuă să fie tratată ca o naţiune de mâna a doua de către unii oficiali ai Uniunii Europene şi ai unor guverne din Europa. În schimb, România se dovedeşte a fi un real paradis pentru companii care uită să-şi mai şi plătească datoriile către această ţară”, a adăugat social-democratul.
Mihai Fifor asigură că România şi-a înţeles „foarte bine” rolul în preşedinţia Consiliului UE şi „nu va mai accepta să fie certată sau sancţionată pentru lucruri care se întâmplă peste tot în Europa, dar pe care nu le vad aceiaşi oficiali atât de preocupaţi doar de soarta Romaniei”.
Şi ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, crede că cel care trebuie să înţeleagă apelui lui Juncker este Klaus Iohannis.
„Am pregătit Preşedinţia şi am afirmat asta, spre deosebire de Cotroceni. Haideţi să intrăm în 2019 cu demnitatea şi mândria cuvenită de a fi atât români cât şi europeni. Interviul lui Juncker ne arată încă o dată că Europa e îngrijorată, problema însă e simplă: evitarea blocajului la Cotroceni. Cred că şi domnul preşedinte îşi doreşte un summit de succes la Sibiu, or pentru asta e nevoie de o atitudine de coechipier, nu de competitor cu Guvernul timp de 6 luni”, a scris Plumb pe pagina sa de socializare.
La rândul său, vicepreşedintele PSD Lia Olguţa Vasilescu afirmă că blocajele nu vin de la Guvernul Dăncilă.
„De unde au tras unii concluzia că urechează Guvernul şi nu pe cel care ar vrea Guvernul meu? Că blocajele nu vin de la Guvernul Dăncilă, iar unii chiar nu au înţeles cât de importantă e misiunea României anul viitor”, spune Olguţa Vasilescu, într-un mesaj postat pe Facebook.
În contextul în care România se pregăteşte să preia preşedinţia semestrială a UE de la 1 ianuarie, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că se îndoieşte că guvernul de la Bucureşti înţelege pe deplin ce înseamnă să conducă blocul comunitar timp de şase luni, relatează sâmbătă dpa.
România este „din punct de vedere tehnic foarte bine pregătită” pentru misiunea de şase luni, a declarat Juncker pentru ziarul german Welt am Sonntag.
„Dar cred că guvernul de la Bucureşti nu a înţeles pe deplin ce înseamnă să prezidezi ţările UE”, a adăugat el.
„Acţiunea prudentă necesită o disponibilitate de a-i asculta pe alţii şi o dorinţă puternică de a pune deoparte propriile preocupări ale cuiva”, a afirmat Juncker, precizând că el are unele îndoieli că situaţia se prezintă astfel în cazul României.
Juncker a spus că disputa politică internă a României înseamnă că ţara ar putea să nu pară o entitate unită pe scena europeană, informează Agerpres.