Un GREU din PSD dă de pământ cu protestul #rezist din Parlament. „NAZISM pur sânge”
- Codrin Dobrescu
- 20 iunie 2018, 22:19
Vicepreședintele PSD, Adrian Țuțuianu, condamnă în termeni extrem de duri protestul împotriva modificarea Codurilor penale, petrecut miercuri, pe holurile Parlamentului. Principala problemă a social-democratului se referă la agresiunea îndreptată împotriva deputatului Nicolae Bacalbașa.
Într-o postare distribuită pe pagina personală de pe rețeaua de socializarea Facebook, miercuri seară, vicepreședintele PSD subliniază cele mai mari probleme percepute ale mișcării.
„Agresiunea asupra deputatului Nicolae Bacalbaşa pune încă un semnal de alarmă în dreptul grupării #rezist. Practic, avem în faţa noastră o grupare de persoane fără nicio raportare la reguli, care, culmea, reclamă zgomotos tocmai supremaţia legii. Pentru aceşti # rezistenţi există doar adevărul lor şi atât, Cine are curajul să-l conteste e înjurat, huiduit, lovit şi îndemnat să moară. #Nazism pur sânge”, spune Țuțuianu.
Senatorul PSD Adrian Ţuţuianu susţinea, într-o altă postare pe Facebook, că Opoziţia „isterizează” lumea cu privire la modificările Codului de procedură penală, iar pe piaţă sunt vehiculate multe informaţii false, conform AGERPRES.
„Putem admite că nu toate soluţiile adoptate sunt în afara oricăror critici. Dar, două lucruri sunt esenţiale: Codul de procedură penală trebuia modificat pentru ca peste 100 de texte să fie puse în acord cu deciziile Curţii Constituţionale; decizii pronunţate în ultimii ani; era obligatorie, începând cu 1 aprilie 2018, transpunerea Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European şi a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale”, spune Ţuţuianu.
În caz de netranspunere, adaugă parlamentarul social-democrat, România risca sancţiuni de 100.000 euro pentru fiecare zi de întârziere.
Ţuţuianu afirmă că dezbaterile la Codul de procedură penală au demarat încă de anul trecut, „fiind total falsă afirmaţia potrivit căreia nu a existat dezbatere”. Parlamentarul mai menţionează că Ministerul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, asociaţiile magistraţilor au participat la dezbaterile în proiectul de lege, fiind preluate majoritatea propunerilor.
„Cu titlu de exemplu, Guvernul Cioloş, în anul 2016, a adoptat Ordonanţa de urgenţă nr. 18/2016 prin care a modificat, fără niciun fel de dezbatere, 151 de articole din Codul de procedură penală. De asemenea, în iunie 2009, Codul penal şi Codul de procedură penală au fost adoptate de Guvernul Boc prin procedura angajării răspunderii. Aşa-zisa societate civilă, dar şi partidele politice care astăzi contestă modificările făcute, la acele momente, nu au avut nimic de contesta”', precizează vicepreşedintele Senatului, Adrian Ţuţuianu.
Parlamentarul social-democrat prezintă şi câteva dintre modificările aduse Codului de procedură penală.
„În final, pe scurt, fără manipulare şi dezinformare, modificările Codului de procedură penală vizează următoarele aspecte: bănuiala, suspiciunea sau propunerea rezonabilă au fost înlocuite cu sintagma probe sau indicii temeinice, în tot cuprinsul Codului de procedură penală; probele constatate nule pe tot parcursului procesului vor fi eliminate, nu doar cele din etapa iniţială, de început, a procesului; audierea unei persoane nu poate dura mai mult de 6 ore din 24; martorii acoperiţi, total sau parţial, nu mai pot fi folosiţi; condamnările dispuse exclusiv în baza unor declaraţii ale unor denunţători (beneficiari de reduceri de pedepse) trebuie susţinute şi cu alte probe”, spune Adrian Ţuţuianu.
O altă modificare prezentată de Ţuţuianu în postarea sa se referă la renunţarea la practica utilizării mandatelor de siguranţă naţională cu scopul de a proba fapte care nu sunt de siguranţă naţională.
„În cursul urmăririi penale sau al judecăţii sunt permise comunicările şi furnizarea de informaţii din dosare doar dacă sunt justificate de un interes public sau sunt în interesul descoperirii adevărului. Sunt interzise referirile publice la persoanele suspectate ca şi cum ar fi condamnate. Altfel spus, se transpune directiva europeană privind prezumţia de nevinovăţie. În fond, sunt chestiuni de bun-simţ, specifice statului de drept cu instituţii puternice care respectă în egală măsură legea, dar şi, până la decizia definitivă şi revocabilă, dreptul presupusului vinovat/făptuitor”, mai precizează senatorul PSD Adrian Ţuţuianu.