PSD „nu se teme absolut deloc” să depună o moțiune de cenzură, dar nu va face acest demers, ci va ataca și legea bugetului la Curtea Constituțională.
UPDATE: Potrivit unor surse politice, Guvernul Orban va merge în 23 decembrie în Parlament pentru asumarea răspunderii pe Legea bugetului.
Fost ministru de Finanţe, senatorul PSD Eugen Orlando Teodorovici a anunţat că, dacă Guvernul îşi va angaja răspunderea pe Legea Bugetului de Stat pentru 2020, partidul său va sesiza CCR. Anunțul lui Teodorovici este în linie cu cel al șefului său de partid, Marcel Ciolacu, care a anunțat că PSD va sesiza Curtea Constituțională pe legile justiției și pe cea din domeniul transporturilor.
„Eu înţeleg dorinţa Guvernului Orban de a nu se adăuga amendamente la această lege, dar este o abordare incorectă. Se creează un precedent periculos”, a declarat Teodorovici, duminică.
„Constituţia spune că bugetul se depune la Parlament pentru aprobare. Aprobarea presupune dezbatere”, susține Teodorovici, folosind un argument lansat inițial de avocatul Adrian Toni Neacșu, fost membru CSM. „Este corect ca toate comisiile de specialitate să discute, să aducă amendamente. Ăsta este rolul nostru de parlamentari. Să mă pot uita într-un buget şi să-mi dau seama dacă sunt prevăzute anumite sume”, a mai spus senatorul.
„Discuţiile se fac în CSAT. (...) Trebuie să fie o discuţie cu CES. Nu mai spun de dezbaterea publică pe care colegii liberali o tot subliniau anii trecuţi. (...) Prima cale de atac este aceasta la Curtea Constituţională şi apoi vom analiza”, a mai spus Teodorovici.
Moțiune de cenzură nu, atac la CCR da
Întrebat dacă PSD se teme de depunerea unei moţiuni de cenzură, Teodorovici a spus: „Nu se teme absolut deloc”. El susține că, pentru a avea buget de la 1 ianuarie, Guvernul ar avea „un motiv în plus” să vină cu legea în Parlament pentru dezbatere şi vot.
Reamintim că o poziție similară a exprimat și liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, privitor la alte două proiecte de lege pe care Cabinetul Orban își angajează răspunderea. „Vom face sesizarea în Parlament, cea pe legile justiției și una în domeniul transporturilor. Nu vom face sesizări pe fond. În primul rând, vom face o sesizare pe formă. Cele două legi cu care a venit domnul Orban în Parlament, noi nu vrem să le atacăm pe fond, vrem să le atacăm pe formă. Luni vor fi depuse aceste sesizări”, a anunțat Ciolacu.
„Atâta timp cât există legi în Parlamentul României, mai ales într-o formă finală de dezbatere, nu poți să vii tu Guvern să îți asumi și să treci peste Parlament. Parlamentul României este instituția care legiferează în orice stat democratic”, a adăugat liderul PSD.
Marcel Ciolacu amenință cu CCR-ul. Răspunsul lui Ludovic Orban
Pact trans-partinic pentru TVA. Teodorovici, pe urmele lui Dăncilă
PSD a lansat, prin vocea lui Teodorovici, către toate partidele politice, o invitaţie la un pact politic pentru reforme structurale în toate domeniile de activitate, astfel încât, odată ce vor fi aplicate acele măsuri, nimeni din opoziţie să nu aibă niciun fel de reproş.
Reamintim că în septembrie, când tocmai rămăsese fără majoritate parlamentară după retragerea ALDE de la guvernare, PSD a mai încercat să propună un astfel de pact. Președintele de atunci al partidului, Viorica Dăncilă, dorea ca niciun partid să nu modifice politicilor sociale și economice ale PSD.
„Lansăm o invitaţie către toate partidele politice pentru a-şi desemna reprezentanţi la construcţia unui pact politic pentru reforme structurale. Este acest aspect menţionat şi în raportul agenţiei Standard & Poor's, că acestea lipsesc din România. Deci cu reforme structurale, pe toate domeniile de activitate, astfel încât, odată agreat din punct de vedere politic, Guvernele să poată avea siguranţa că, odată aplicate acele măsuri, nimeni din opoziţie nu va avea niciun fel de reproş”, a declarat Teodorovici.
Fostul ministru de Finanțe a adăugat că fiecare coleg al său, care va prezenta situaţia pe câte un domeniu de activitate, va veni şi cu o propunere. Prima măsură propusă de PSD vizează TVA.
„TVA să devină exigibil în momentul în care plata facturii este efectuată de autoritatea contractantă. De exemplu, dacă o companie îşi permite din punct de vedere financiar să finalizeze o lucrare pe un şantier, nu trebuie să stea agăţată de acel proiect pentru că nu primeşte bani de la Ministerul Dezvoltării, dar dacă îşi permite financiar acest lucru să poată să finalizeze, dar factura să nu conţină TVA exigibil decât în momentul în care plata acelei facturi se şi onorează de către autoritatea contractantă. Asta înseamnă că TVA va fi plătit doar când vor fi primiţi banii”, a spus senatorul PSD.
Propunerea lui Teodorovici este neașteptată, având în vedere că, în 2017, PSD a introdus legea „split TVA”, prin care sume importante de bani reprezentând TVA aferent plăților de facturi erau blocate în bănci până pe 25 ale fiecărei luni.