Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > PSD nu-l lasă din brațe pe cel care e vrednic să conducă rebeliunea corupților
PSD nu-l lasă din brațe pe cel care e vrednic să conducă rebeliunea corupților

PSD nu-l lasă din brațe pe cel care e vrednic să conducă rebeliunea corupților

,,PSD face zid în jurul lui Liviu Dragnea” au titrat ieri televiziunile de știri în momentul în care social- democrații au anunțat că nu-l vor lăsa baltă la greu pe președintele executiv al partidului.

Mai exact, pe șeful baronilor roșii. Nu este deloc surprinzător că pesediștii au ales să se solidarizeze cu Dragnea, condamnat la 1 an cu suspendare în Dosarul „Referendumul”. Comitetul Executiv a fost convocat pentru mâine doar pentru ca baronii PSD să aibă ocazia să vină la București, pentru a-și declara sprijinul față de mentorul și protectorul lor.

În momentul de față, Liviu Dragnea este, în opinia multor membri PSD, un lider mult mai potrivit să conducă o rebeliune împotriva procurorilor. Victor Ponta este premier și nuși poate asuma fățiș o astfel de misiune. Liviu Dragnea se pregătește să devină președintele PSD și pentru că reprezintă speranța baronilor că procurorii vor fi puși cu botul pe labe. Mai devreme sau mai târziu. Cum să abandoneze baronii PSD speranța că vor scăpa de cătușe, că vor putea fura în voie fără să-i deranjeze DNA? Pesediștii au pornit deja un război pe viață și pe moarte cu DNA. În Parlament au apărut, ca ciupercile după ploaie, inițiative legislative menite să-i lase pe procurori fără dinți. De săptămâna trecută, de când a fost condamnat, Liviu Dragnea are un motiv în plus să-i mâne în luptă pe corupții care vor să distrugă Justiția. Modificarea în timp util, în Parlament, a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală i-ar putea fi de mare folos, pentru că ar îngreuna condamnarea sa în ultimă instanță. Dragnea n-a scăpat de pușcărie. Ultimul cuvânt îl va avea un complet de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), condus fie de președintele Livia Stanciu, fie de vicepreședintele Ionuț Matei. Din nefericire pentru liderul PSD, ambii judecători au dovedit foarte puțină toleranță față de actele de corupție.

Important de menționat că primul complet de la ÎCCJ nu l-a condamnat pe Liviu Dragnea pentru că i-a îndemnat pe români să iasă la vot. Aceasta este placa pe care o pun liderii PSD, în frunte cu Victor Ponta, pentru a manipula opinia publică. El a fost condamnat pentru o infracțiune de corupție: folosirea influenței pentru obținerea unui beneficiu pentru sine sau pentru partid. Este vorba de celebrul articol 13 din Legea 78/2000, introdus de fostul ministru al Justiției, Valeriu Stoica, care le face viața amară multor politicieni puși pe căpătuială, articol pe care-l voiau eliminat Viorel Hrebenciuc și Dan Șova. Vă amintiți, cu siguranță, de celebrele stenograme:

„Hrebenciuc Viorel: Şi mai e Legea 78. Boss, Legea 78/2000, că aici aceeaşi chestie spune. Aia e lege făcută de Stoica în 2000, atunci am aprobat-o ca tâmpiţii. Până acum câţiva ani lumea nu băga în seamă, nici procurorii nu se uitau la ea. Năstase a fost prima victimă a acestei legi. E un articol 13 care spune aşa: influenţarea în calitate de şef- nu şef…

Șova Dan: De partid.

Hrebenciuc Viorel: …de partid, nu ştiu ce, organizaţie şi altele, nu numai partid, influenţarea şi luarea deciziilor, cum e trecut acolo, pentru obţinerea de foloase necuvenite, bani sau bunuri pentru sine sau pentru altul.

Șova Dan: Aşa l-au băgat şi pe Liviu cu referendumul.

Hrebenciuc Viorel: Exact. Şi atunci, boss, ăsta este un articol doborâtor: orice telefon care îl dăm – că eu am zis asta în Biroul Permanent şi Mediafax a preluat-o anul trecut, înţelegi? Am zis, domne,, pe această lege, Dane, orice telefon îl dai, este influenţare. Dacă eu sun pentru un primar din colegiul, noi trebuie să lămurim ce facem ca parlamentari, care e rolul nostru. Eu, dacă mă bat pentru un primar să îi dau bani la drum – că pe urmă mă văd oamenii acolo, nu? Mă iau de guler că nu rezolv cu drumul. E, în momentul acela e influenţare!

Șova Dan: Da, da.

Hrebenciuc Viorel: Deci, automat, suntem beliţi.

Șova Dan: Toţi?!”

De la talpa până la vârful PSD, Dosarul „Referendumului” este un fel de Biblie a corupților, iar Liviu Dragnea este Profetul. Este foarte greu să te desolidarizezi de niște simboluri. Deposedarea lui Dragnea de funcțiile deținute în partid ar fi un pas înapoi mult prea mare în fața procurorilor. Ar însemna recunoașterea înfrângerii în fața DNA, capitularea în fața legii. Deloc întâmplător, zilele acestea PSD încearcă să resusciteze o lege veche de vreo trei ani, prin care parlamentarii nu mai sunt asimilați funcționarilor publici și, în consecință, nu vor putea fi anchetați pentru o serie de infracțiuni de corupție, printre care și abuzul în serviciu. Ce sincronizare perfectă! Adevărul este că războiul este de abia la început și se întețește cu fiecare zi.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.