Evenimentul Zilei > Politica > Replici funebre la vârful PSD: „Sper să nu fie colegi care vor să omoare PSD” / „Într-un partid mort nu sunt tensiuni”
Replici funebre la vârful PSD: „Sper să nu fie colegi care vor să omoare PSD” / „Într-un partid mort nu sunt tensiuni”

Replici funebre la vârful PSD: „Sper să nu fie colegi care vor să omoare PSD” / „Într-un partid mort nu sunt tensiuni”

Vicepreședintele PSD Nicolae Bănicioiu, candidat la Congresul extraordinar din 10 martie pentru funcția de președinte executiv al partidului, a declarat, vineri, că Traian Băsescu a vrut „să omoare” PSD și speră să nu fie în partid colegi care să-și dorească același lucru.

„Eu ştiam că doar Traian Băsescu a vrut să omoare acest partid şi sper să nu fie şi colegi în interior care vor să omoare acest partid. Partidul ăsta a fost unit şi a rămas fidel principiilor social-democrate practic de la înfiinţare. Nu am avut sincope nici măcar doctrinare, cum au avut alte partide din România. Cred că PSD nu ar trebui să urmărească modelul PDL", a zis acesta.

El a adăugat că își dorește ca Liviu Dragnea să nu se implice în alegerile interne.

„Liviu Dragnea este tot un membru de partid ca şi mine, are aceleaşi drepturi ca şi mine şi are tot un vot şi sper să rămână tot la un vot", a zis acesta.

Bănicioiu a mai spus vineri că „mulți” colegi de partid îl susțin și-l vot vota la Congres, dar se tem să nu-i vadă Liviu Dragnea în preajma lui.

„Pe holuri suntem foarte buni prieteni, aici nu au voie să vină, să nu îi vadă conducerea. Eu nu vreau să îi vadă domnul Dragnea sau alţi colegi din conducere că se afişează cu mine, ba din contră, vreau doar să mă voteze. Sunt mulţi care mă votează", a afirmat Bănicioiu.

Întrebată dacă are susţinerea preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, pentru candidatura sa în funcția de președinte executiv, alt candidat la această funcție, Ecaterina Andronescu. a răspuns: „Nu cred”.

Dragnea a declarat public că o susține pentru funcția de președinte executiv pe Viorica Dăncilă, prim-ministru.

Ruptură în Capitală

După ce regiunea PSD-Ilfov l-a propus pe Robert Negoiță, primarul sectorului 3, să fie vicepreședinte național al PSD, Daniel Florea, primarul sectorului 5, și-a depus și el candidatura pentru același post.

El a zis vineri că este dispus să-și retragă candidatura dacă „se pune în pericol unitatea partidului” sau dacă „se spune că sunt în spate jocuri subterane”. „Au apărut în spaţiul public nişte ştiri conform cărora ar fi o bătălie la Bucureşti între nişte persoane. Nu candidez împotriva deciziei de partid”, a adăugat acesta.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat vineri, despre Robert Negoiţă, că partidului trebuie să-i dea „cezarului ce-i al cezarului”.

„Are rezultate foarte bune şi ca om politic, şi ca primar şi cred că trebuie să îi dăm cezarului ce-i al cezarului. (…) Eu îl respect şi pe el (Daniel Florea, primarul Sectorului 5 – n.r.) suntem colegi, suntem prieteni, dar mi-am exprimat punctul de vedere. De asemenea, întreaga organizaţie regională a votat în acest sens, pentru susţinerea domnului Negoiţă", a spus ea.

După o ședință lărgită a PSD, Daniel Florea și-a retras, vineri, candidatura.

„Doar într-un partid mort nu sunt tensiuni”

Preşedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, consideră fireşti tensiunile dintr-un partid înainte de Congres.

"Dacă aş fi puţin mai destins, aş lua-o pe o linie ironică şi aş spune că partidul este viu. Doar într-un partid mort sau fără membri nu există nicio tensiune. (…) Nu cred că există vreun partid în România în care să nu existe niciun fel de frământare în perioada Congreselor", a afirmat, vineri, Buzatu, înainte de şedinţa conducerii PSD.