PSD-iștii anchetați pentru corupție, subiect de dezbatere la Congres

PSD-iștii anchetați pentru corupție, subiect de dezbatere la Congres

Congresul extraordinar al PSD din 10 martie va lua în discuție Statutul formațiunii, printre variantele de modifi care ridicate în partid fi ind eliminarea sancțiunilor pentru socialdemocrații vizați de o anchetă penală

Secretarul general al PSD, Marian Neacșu, va prezenta săptămâna viitoare, întro ședință lărgită a conducerii partidului, o listă cu propunerile de modificare a Statutului PSD, organizațiile județene și membrii de partid având timp până atunci să își trimită propriile variante. Integritate Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, a declarat, ieri, pentru EVZ, că la Congres se va discuta ca membrii PSD anchetați penal sau aflați în stare de incompatibilitate să nu sufere nicio sancțiune politică până la o decizie definitivă de condamnare în instanță.

Potrivit Statutului PSD, un membru al formațiunii trebuie „să se autosuspende” din partid sau din funcția deținută în cadrul acestuia ori din funcțiile politice sau administrative obținute prin susținere politică în cazul în care „este cercetat pentru comiterea unei infracțiuni pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală împotriva sa”.

Rocadă

În PSD se va ridica, astfel, problema revenirii la o prevedere mai veche în partid, din 2006, potrivit căreia autosuspendarea intervine doar dacă „s-a pronunţat o hotărâre judecătorească nedefinitivă”. Înăsprirea criteriilor de integritate din PSD a apărut la inițiativa fostului președinte al partidului, Victor Ponta. Ideile acestuia au fost combătute, de-a lungul anilor, în partid, de membrii PSD care au apreciat că până la o hotărâre definitivă a instanței, prezumția de nevinovăție trebuie să funcționeze.

Rezoluție

Candidatul PSD la alegerile prezidențiale din 2014, Victor Ponta, a spus că unul dintre motivele pentru care partidul a pierdut scrutinul prezidențial este eticheta de „corupți” pusă socialdemocraților. Pentru a preveni, pe viitor, situații asemănătoare, Ponta a impus criterii draconice în partid.

Astfel, pe 20 martie 2015, Consiliul Național al PSD a adoptat o Rezoluție intitulată „Integritate și responsabilitate politică”, potrivit căreia membrii de partid acuzați de corupție își pierd funcția de membru al Guvernului sau de conducere din Parlament dacă sunt urmăriți penal, „își pierd, automat, funcția politică din cadrul PSD” dacă sunt arestați preventiv, „își pierd, automat, funcția din partid şi sunt suspendați din calitatea de membru de partid” dacă sunt condamnați în prima instanță, iar dacă sunt condamnați definitiv „își pierd definitiv calitatea de membru al Partidului Social Democrat”.

Etica lui Dragnea

Situația social-democraților cu dosare penale este tratată și într-un Cod de etică și conduită al partidului, adoptat pe 9 decembrie 2015, potrivit căruia un membru PSD nu va fi susținut de partid să ocupe funcții publice dacă „s-a început împotriva sa urmărirea penală sau a fost trimis în judecată pentru dare şi luare de mită”, dacă „s-a pronunțat împotriva sa o hotărâre judecătorească de condamnare pentru fapte de corupție, evaziune fiscală sau fapte comise cu violență” și dacă „se află în stare de arest preventiv, arest la domiciliu, control judiciar pentru orice tip de infracțiune”.

Codul a fost adoptat la inițiativa președintelui PSD, Liviu Dragnea, drept garanție în fața electoratului că partidul va prezenta liste de candidați „fără pată” la alegerile locale și parlamentare din 2016.

Același Cod mai prevede că un membru PSD poate să fie exclus din partid încă din momentul în care se pune în mișcare urmărirea penală pe numele său „pentru fapte de corupție, evaziune fiscală sau fapte comise cu violență”.

Adio, scrutin intern!

Organizația județeană PSD Giurgiu își dorește modificarea sistemului de alegere a liderilor județeni ai partidului. „Noi avem o problemă în statut (...) preşedinţii organizaţiilor judeţene sau ai partidului sunt aleşi prin votul tuturor membrilor, deci, în oglindă, şi demişi cu votul tuturor membrilor. Alegerea o facem, dar demiterea!?”, a declarat recent președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, senator de Giurgiu. Varianta agreată de PSD Giurgiu este revenirea la sistemul de alegere a președinților organizațiilor județene prin votul delegaților.

Puteri sporite pentru lideri

Organizația județeană PSD Constanța a propus deja ca liderii județeni ai partidului să poată ocupa în același timp și funcția de vicepreședinte național al PSD. PSD Constanța a trimis, astfel, la partid, propunerea de eliminare din Statut a prevederii potrivit căreia „vicepreședinții PSD nu pot ocupa concomitent funcția de Președinte al organizației județene”, interdicție introdusă în Congresul din 2015 în care Liviu Dragnea a fost validat în funcția de președinte

Ne puteți urmări și pe Google News