Codul de etică şi conduită al PSD, adoptat în 9 decembrie 2015, interzice partidului să sprijine la alegerile parlamentare candidaţi care se află sub „control judiciar pentru orice tip de infracțiune”. Fostul premier Victor Ponta se află în această situaţie după ce DNA l-a plasat sub control judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile, în dosarul Tony Blair. Conducerea centrală a PSD va discuta situaţia lui Victor Ponta în 15-16 septembrie, împreună cu liderii judeţeni ai partidului.

Cum îl albeşte PSD pe Ponta

El însuşi condamnat definitiv la închisoare cu suspendare, preşedintele PSD Liviu Dragnea a avansat ieri o posibilă soluţie pentru situaţia lui Victor Ponta: acuzaţiile pe care i le aduce DNA-ul nu au „suport”. Legat de aplicarea criteriilor de integritate ale PSD în cazul fostului premier, Dragnea a mai spus: „Victor Ponta este un caz special (…) Punctul meu de vedere este că Victor Ponta trebuie să fie pe listele PSD-ului pentru Parlament. Asta va decide Comitetul Executiv, eu nu sunt un dictator”. „Acuzaţia care i se aduce noi ştim că nu are suport”, a adăugat liderul PSD. Ponta mai are o portiţă: aceea ca instanţa să îi admită cererea de eliminare a controlului judiciar pus de DNA.

Au spart gheaţa

După luni în care nu şi-au vorbit, Liviu Dragnea şi Victor Ponta s-au întâlnit zilele trecute, potrivit liderului PSD, şi vor „ colabora aşa cum aşteaptă toată lumea şi cum e firesc să se întâmple”. Ponta a lipsit de la ultimele şedinţe PSD şi a preferat să facă politică pe Facebook.

Conducerea lărgită a PSD este aşteptată să discute şi despre faptul că Victor Ponta cochetează cu ideea unei plecări la Partidul România Unită, în care au ajuns deja rude prieteni şi foşti colaboratori ai acestuia.

„Se trage în noi!”

Liviu Dragnea i-a îndemnat ieri pe membrii partidului să rămână uniţi, „pentru că se trage în ei din toate părţile”. „Vă rog frumos să vă păstraţi echilibrul, (…) vedeţi că se trage în noi din toate părţile şi din interior şi din exterior. Vreau să rămânem uniţi, aşa cum am făcut-o de fiecare dată”, a spus Dragnea, în şedinţa conducerii centrale a PSD. „Noi am mai trecut prin astfel de situaţii. Rămânem uniţi şi vă asigur că vom trece peste asta şi vom trece cu bine, chiar foarte bine”, a adăugat Liviu Dragnea.