PSD deschide ușa pentru dezertorii din ALDE, dar nu e mare înghesuială

PSD deschide ușa pentru dezertorii din ALDE, dar nu e mare înghesuială

PSD și-a deschis porțile către ALDE, chiar dacă la nivelul primului eșalon se ascut cuțitele și se închid toate căile care lasă loc de „bună ziua”. Conducerea social-democraților profi tă de năuceala în care i-a adus Tăriceanu pe liberal-democrați, dar și pe interesul unora care nu vor să rămână fără funcții. La nivel local, coaliția PSD-ALDE a rămas încremenită în proiectul anterior ruperii relațiilor: fi e nu exista nicio legătură, fi e relațiile au fost păstrate.

Interesul pentru jocuri politice în teritoriu este diminuat; lumea este încă în concediu, părinții se pregătesc de școală și plecarea ALDE de la guvernare a fost intempestivă, nu le-a dat timp de reacție.

Președintele liberaldemocraților din Cluj, Marius Nicoară spune că acestea sunt motivele pentru care nu are nici cea mai vagă idee despre ce se va întâmpla și ce decizii va lua organizația în ceea ce privește relația cu PSD, dacă ea va continua sau vor rupe și pe plan local legăturile. Nici despre susținerea lui Mircea Diaconu sau alianța cu Pro România nu poate spune mai mult. Vor face o ședință și vor decide.

Momeli și sentimente

Secretarul general al PSD Mihai Fifor a anunțat că debusolații din ALDE se înghesuie să trimită semnale către PSD. „Și eu și colegii mei am primit zilele acestea mesaje și semnale de la membrii ALDE care neau spus că nu înțeleg ce se întâmplă și ce jocuri face domnul Tăriceanu. Este îngrijorător că nici măcar în interiorul propriului partid nu a putut explica în mod coerent această mișcare. Însă românii merită și au dreptul să știe ce anume l-a determinat să fugă de la guvernare, din moment ce nici propriul «vis prezidențial» pare că nu mai e motivul. Așteptăm un moment de luciditate din partea domniei sale”, explică liderul PSD.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru aceștia, Fifor a deschis larg porțile. „Ușa noastră este deschisă tuturor colegilor din ALDE care nu sunt dispuși să accepte să fie sacrificați în numele intereselor ascunse ale domnului Tăriceanu.

Istoria ne-a învățat că atunci când un om politic face o mișcare de asemenea anvergură, care pune în pericol stabilitatea țării și periclitează nu doar propriul partid, ci și propria carieră politică, înseamnă că motivele sunt menite să rămână bine ascunse și să servească, de fapt, altora”, spune el.

Primul sosit a fost și primul servit. Senatorul de Suceava Ilie Niță a trecut de la ALDE la PSD, de teamă că Pro România va înghiți partidul lui Tăriceanu.

Promisiuni mari

Nu au fost doar vorbe goale din partea conducerii PSD, ci și oferte concrete. De exemplu, cazul lui Toma Petcu, vicepreședinte ALDE și lider al organizației Giurgiu. Acestuia i s-a promis portofoliul Energiei, pe care l-a mai deținut, pentru sprijin. Nu doar că a refuzat, dar l-a și atacat dur pe vicepreședintele Eugen Teodorovici. L-a comparat pe șeful Finanțelor cu greierele din fabulă. „Asemenea greierului, domnul Teodorovici cât a ținut vremea frumoasă s-a distrat și s-a jucat, dând asigurări că totul e în regulă”, a spus Petcu referindu-se la bugetul pe care l-a proiectat ministrul.

Adio, eu rămân cu funcția

Surse din conducerea ALDE au precizat, pentru EVZ, că situația e sub control, că secretarii de stat și-au depus demisiile și că nu există trădări. Pe Dana Varga, care este consiliera premierului pe problemele romilor și care și-a anunțat demisia din partid, o consideră un accident. Potrivit surselor, Dana Varga era oricum sancționată și cu un pas în afara formațiunii de mai multă vreme. Aceasta s-a plâns că a fost lăsată de izbeliște de colegi la parlamentarele din 2016, însă motivul plecării a fost renunțarea lui Călin Popescu Tăriceanu la candidatura pentru Cotroceni.

Rebelii lui Vosganian

Liberal-democrații din Iași, județul condus de Varujan Vosganian, fac haz de necaz. Răzvan Constantinescu, fost vicepreședinte al formațiunii, spune că el încă strânge semnături pentru Tăriceanu, dar a fost atenționat că acum altul este candidatul, Puiu Călinescu, Mircea Danelius sau cam așa ceva.

Profesorul Vasile Astărăstoae are și el un comentariu hazliu: „Pentru prietenii din ALDE, care vor să mă îmbrobodească /prostească să-l votez pe Mircea Diaconu: Trădare să fie dacă o cer interesele partidului, dar să știm și noi”.

 

Alianța PSD-ALDE destrămată din cauza „baronilor îmbuibați” din județe

Alianța PSD-ALDE nu a existat, practic, la Constanța, organizația județeană a partidului condus de Călin Popescu Tăriceaniu fiind ignorată total de către parteneri. De altfel, liderul ALDE Constanța, senatorul Ion Popa, spunea încă din primăvară că in județul Constanța, PSD are alianță cu toată lumea, mai puțin cu ALDE, făcând referire la apropierea social democraților de PNL și PMP.

Acum, după ruperea alianței, senatorul Popa afirmă că a avut dreptate, susținând că proasta colaborare din teritoriu, între cele două partide, a fost un element care a contribuit decisiv la ruperea alianței. „Dacă baronii ăștia județeni, niște îmbuibați, și-au închipuit că o alianță poate fi construită și menținută în viață doar la nivel național cu câteva posturi de ministru și noi cei de la ALDE să le dăm voturi în parlament, s-au înșelat.

Noi, parlamentarii, venim și noi din județene”, a declarat, pentru EVZ, senatorul ALDE Ion Popa. De altfel, ALDE a făcut, în luna iunie, o analiză a relațiilor dinte cele două formațiuni ale alianței, rezultatul fiind catastrofal. Din cele 42 de organizații județene, incluzând și Capitala, doar șase au raportat o colaborare pozitivă. Analiza liderului ALDE Constanța nu a prezentat vreo importantă pentru pesediștii din Constanța. Președintele executiv al PSD Constanța, primarul Decebal Făgădău, spune că nici nu știe cine este ALDE în județul Constanța.

„Nu știu cine este președinte la municipiu, nici la județ. După cum ați văzut, în actuala configurație a Consiliului Local Municipal nu se regăsește vreun consilier al acestui partid”, a spus Decebal Făgădău, neuitând însă să reramintească atitudinea miniștrilor Anton Anton, de la Energie, și Grațielei Gavrilescu de la Mediu, care i-au respins proiectele privind CET-ul, respectiv achiziția de autobuze ecologice.