Dragnea și Tăriceanu, pregătiți să dea lovitura la vârful statului. Ce funcții importante au în vedere
- Cristian Istrate
- 15 aprilie 2019, 12:15
PSD și ALDE se află în pline negocieri pentru că expiră, chiar în cursul acestui an, mandatele unor oameni puși în mai multe funcții-cheie. Cele două formațiuni negociază numirile pentru Avocatul Poporului, Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României, precum și pentru Curtea Constituțională a României. De asemenea, este foarte posibil și un schimb de ministere între cele două partide.
Anul 2019 presupune încheierea mandatelor unor oameni puși în diverse funcții-cheie. Prin urmare, negocierile între forțele politice ale momentului vor fi foarte strânse. În PSD și ALDE au început deja discuțiile pentru câteva funcții de top în statul român.
ALDE se menține pe poziție, mai ales că a pierdut șefia AEP. Membrii ALDE sunt nemulțumiți că deja partidul a pierdut Autoritatea Electorală Permanentă, unde președinte era Daniel Barbu, funcția fiind ulterior adjudecată de PSD și ALDE. Prin urmare, partidul lui Tăriceanu ar vrea ceva similar la schimb.
Pe de altă parte, nici în PSD nu este o armonie perfectă. Surse politice vorbesc despre o posibilă extindere a negocierilor până la nivel de Guvern. În PSD sunt nemulțumiri cu privire la activitatea ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu. De asemenea, social-democrații și-au dorit și în trecut să facă un schimb de portofolii cu ALDE pentru preluarea Ministerului Energiei.
Prima decizie urmează să fie luată în cazul Avocatului Poporului. Mandatul lui Victor Ciorbea expiră în luna mai, iar miza reală a acestei funcții constă în faptul că doar Avocatul Poporului poate ataca la CCR o ordonanță de urgență a Guvernului.
După alegerile europarlamentare vin alte numiri importante. Spre exemplu, mandatele celor 9 membri ai Consiliului de Administrație al BNR (5 membri, doi viceguvernatori, un prim-viceguvernator și guvernatorul Băncii Naționale) expiră în luna iunie, fapt pentru care Parlamentul va trebui să voteze noua conducere a băncii centrale.
Curtea Constituțională intră și ea în problema negocierilor. În ultimii ani, componența CCR s-a dovedit a fi extrem de vitală pentru anumite cauze. Judecătorilor CCR Petre Lăzăroiu, Mircea Ștefan Minea și Simona Maya Teodoroiu li se încheie, în luna iunie, mandatele, iar PSD și ALDE pot face propuneri de noi titulari.