Evenimentul Zilei > Actualitate > PSD a găsit un antidot la PNL-PC: alianţa cu UNPR
PSD a găsit un antidot la PNL-PC: alianţa cu UNPR

PSD a găsit un antidot la PNL-PC: alianţa cu UNPR

Alianţa de Centru Stânga (ACS) va aduce partidului lui Oprea 20 de fotolii de parlamentari, iar PSD-ului o majoritate confortabilă în viitorul Legislativ.

Alianţa dintre PSD şi UNPR a ajuns la Tribunal. Reprezentanţii celor două formaţiuni au depus cererea pentru a înregistra Alianţa de Centru Stânga (ACS) şi au dat un anunţ publicitar aşa cum cere procedura.
Liderii ACS, Victor Ponta şi Gabriel Oprea, şi-au dat mâna, încă de la începutul lunii mai, când au semnat un protocol privind susţinerea Guvernului USL şi colaborarea între grupurile parlamentare ale PSD şi UNPR.
Alianţa a fost definitivată la suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, când UNPR a acceptat să voteze alături de USL numai după ce şi-a negociat cu PSD locuri eligibile în Parlament la alegerile din toamnă. Astfel, potrivit unor surse parlamentare, formaţiunea lui Gabriel Oprea ar urma să primească în jur de 20 de locuri în viitorul Parlament.
Alianţă politică cu scop electoral
"Această alianţă reprezintă o coagulare a forţelor de centru stânga. (…)Avem o înţelegere cu PSD de susţinere parlamentară atât a guvernului, cât şi a proiectelor socialdemocrate. Ne-au susţinut la legea taxei marilor averi, noi am susţinut după aceea votarea Guvernului Ponta", a declarat deputatul UNPR, Eugen Nicolicea.
El a a subliniat că actele depuse la tribunal, care stau la baza acestei alianţe, sunt protocoalele de colaborare şi acordurile dintre cele două partide. "Este o formalitate pe care o cere legea, pentru a putea înscrie oficial alianţa politică. La alegerile viitoare acest lucru implică o colaborare, dar nu este o alianţă electorală. Evident că dacă noi spunem colaborăm peste tot vom colabora şi la alegeri, dar nu este o alianţă electorală", a spus Nicolicea.
În schimb, liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a spus că ACS va fi una electorală şi este posibil să participe în această formulă la alegerile parlamentare. "La momentul la care a fost negociată această alianţă, PSD a considerat- o ca fiind un lucru bun. Nu trebuie să uităm sprijinul important pe care ni l-a dat UNPR în Parlament (…) Această alianţă este una politică şi va deveni şi una electorală", a declarat Sârbu.
PNL, perdantul afacerii
ACS a apărut pe scena politică ca o reacţie a partidelor de stânga la mişcările de centru-dreapta din jurul PDL, dar se va constitui şi ca o contrapondere a parteneriatului PNL-PC.
Întrebat despre existenţa unor consultări cu PNL înaintea semnării de către PSD a alianţei cu UNPR, Ilie Sârbu a spus că liberalii din conducerea centrală au fost informaţi de acest lucru.
Practic, la toamnă, PNL va avea de pierdut de pe urma afacerii PSD- UNPR, deoarece locurile ce le vor fi cedate parlamentarilor lui Oprea vor fi din totalul celor obţinute de USL, iar liberalii se vor trezi cu mai puţine fotolii.
Mai mult, potrivit unor surse parlamentare, pentru "fraţii" plecaţi în 2009 din partidul lor, PSD-iştii vor încerca să forţeze punerea în aplicare a votului uninominal pur, declarat neconstituţional. Trocul dintre PSD şi UNPR ar fi ca în colegiile unde va candida UNPR, USL să nu mai aibă candidaţi.
PSD nu şi-a luat gândul de la uninominalul pur, deşi a fost declarat neconstituţional.
"Alianţa dintre PSD şi UNPR a depus actele de constituire la Tribunal şi reprezintă coagularea forţelor de centru-stânga."
EUGEN NICOLICEA, vicepreşedinte UNPR

Citiţi  şi:

  • Alianţa dintre PSD şi UNPR, la Tribunal
  • Eugen Nicolăescu: Va exista paritate la parlamentare între PSD şi ACD

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: