Provocările viitorului: Cum să hrăneşti o populaţie în creştere cu un sfert de planetă într-o stare avansată de degradare

Provocările viitorului: Cum să hrăneşti o populaţie în creştere cu un sfert de planetă într-o stare avansată de degradare

Un sfert din suprafaţa Pământului este într-o stare avansată de degradare, potrivit unui raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite. Şi asta în condiţiile în care trebuie să producem tot mai multe alimente pentru a asigura hrana unei populaţii în creştere, informează AP.

Va trebui să producem cu 70% mai multe hrană pentru a avea cu da de mâncare unei populaţii care va ajunge, potrivit estimărilor, la miliarde de locuitori până în 2050. Asta înseamnă că va trebui să producem cu 1 miliard de tone mai mult grâu, orez şi alte cereale şi cu 200 milioane de tone mai multă carne.

Însă, majoritatea terenului disponibil este deja cultivat, în condiţii care-i scad productivitatea şi prin intermediul unor practici care conduc la eroziunea solului şi la irosirea apei.

Raportul ONU a fost făcut public la Durban, în Africa de Sud, unde delegaţi din întreaga lume se întâlnesc pentru o conferinţă ONU de două săptămâni privind schimbările climatice, care vizează găsirea unei soluţii la impasul cu privire la modul de reducere a emisiilor de dioxid de carbon şi altor poluanţi. Potrivit acestuia, 25% din suprafaţa Pământului este în prezent "foarte degradată" din cauza eroziunii solului, a degradării apei şi pierderii biodiversităţii, 8% este "moderat degradată", 36% din suprafaţa planetei este stabilă sau uşor degradată, în timp ce pe doar 10% se constată o "îmbunătăţire". Restul Pământului este fie gol, fie acoperit de ape.

Care sunt zonele de risc

Raportul întocmit de organizaţia internaţională indentifică mai multe zone de risc:  Europa de Vest, unde agricultura intensivă a condus la poluarea solului şi a stratului acvifer, rezultând o pierdere a biodiversităţii, zonele muntoase din Himalaya, Anzi, Platoul Etiopian şi sudul Africii, unde eroziunea solului a contribuit la o creştere a intensităţii inundaţiilor. De asemenea, în sistemele de alimentaţie bazate pe orez din sud-estul şi estul Asiei, terenul a fost abandonat în parte din cauza pierderii valorii culturale a acesteia.

Se pare că nici apa nu mai ţine cu noi. Raportul menţionat arată că apa la nivel global devine din ce în ce mai rară şi mai salinizată, în timp ce apele subterane sunt din ce în ce mai poluate de scurgerile din agricultură şi de alte toxine. Investiţii enorme pentru a asigura necesarul cu apă al lumii în 2050

Pentru a se asigura necesarul de apă al lumii în 2050, este nevoie de o irigare mai eficientă, în condiţiile în care în prezent majoritatea sistemelor de irigaţii funcţionează sub capacitate.

Potrivit sursei citate este nevoie de investiţii de un trilion de dolari până în 2050 pentru gestionarea sistemului de irigaţii numai pentru ţările în curs de dezvoltare, şi alte 160 miliarde de dolari pentru conservarea solului şi controlul inundaţiilor.

Ne puteți urmări și pe Google News