România face pași importanți pentru a construi prima dronă. Conform planului, aceasta va putea fi utilizată în sectorul agricol. Potrivit ministrului Economiei, tema de proiectare ar urma să fie gata până la finalul verii.
Când va fi gata prima dronă românească
Domeniul dronelor prinde contur în România, iar proiectul de construcție al acestui prototip se află în plină desfășurare. Potrivit ministrului Radu Oprea, prima dronă românească va fi folosită în domeniul agriculturii și va reprezenta un sprijin pentru fermieri.
Pentru realizarea acestui proiect, ministerul colaborează cu diverse institute specializate din țară. Ministrul Economiei a subliniat că „nu o să treacă vara fără a avea tema de proiectare” pentru drona românească”, scrie news.ro.
Actualul stadiu al proiectului
Pentru acest plan, societatea Carfil, filială a Romarm cu capital de stat, va colabora cu firma americană Periscope Aviation. Cele două ar urma să pună bazele unui centru regional de pregătire a operatorilor de drone.
Potrivit ministrul Oprea, la acest proiect lucrează peste 13 instituții, iar printre acestea se numără Politehnica București și Universitatea de Științe Agricole.
„În acest moment sunt două memorandumuri semnate în două grupuri de lucru, care includ societatea Carfil SA, care este filială a ROMARM. Unul dintre ele are ca obiectiv de a vedea dacă prevederile legale din România pot fi îmbunătățite pentru a avea un proiect drona românească”, a mai spus ministrul.
Tema de proiectare pentru prima dronă românească va fi gata în curând
Ministrul Economiei susține că tema de proiectare va fi gata până la finalul acestei veri. În plus, oficialul a subliniat că prototipul va putea fi dezvoltat în fabricile ROMARM. De altfel, proprietatea intelectuală pentru acest dispozitiv va fi înregistrată în țara noastră, susține oficialul.
„Am vorbit cu Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, despre cum facem împreună să avem o temă de proiectare pentru drona româmească, și lucrul acesta o să-l stabilim într-un timp foarte scurt. Vom avea un proiect de cercetare, cu finalitate, din punctul meu de vedere, posibilitatea de a industrializa într-una dintre fabricile ROMARM prototipul respectiv, cel care va fi cercetat, astfel încât să avem proprietate intelectuală înregistrată în România”, a mai declarat ministrul.
Conform ministrului Radu Oprea, unele companii au creat deja prototipuri de drone navale și aeriene, acestea având softuri românești.
„Cel puțin ca prototip să știți că există mai multe drone astăzi în România, și aeriene și navale, cu softuri românești, cu inteligență românească și cu echipamente proiectate de către români. Sunt mai multe companii care astfel de proiecte de patente deja înregistrate”.