Evenimentul Zilei > Justitie > PROTOCOLUL SRI- Parchetul General din 2009 va fi DESECRETIZAT vineri. Cine a făcut MARELE ANUNȚ care zguduie JUSTIȚIA
PROTOCOLUL  SRI- Parchetul General din 2009 va fi DESECRETIZAT  vineri. Cine a făcut MARELE ANUNȚ care zguduie JUSTIȚIA

PROTOCOLUL SRI- Parchetul General din 2009 va fi DESECRETIZAT vineri. Cine a făcut MARELE ANUNȚ care zguduie JUSTIȚIA

Parchetul General a anunţat, marţi, că în urma unei analize a ajuns la concluzia că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare pentru declasificarea protocolului de cooperare în domeniul securităţii naţionale încheiat în anul 2009 cu Serviciul Român de Informaţii. SRI a anunțat că vineri (n.r.-mâine) va fi publicat ce cuprinde acest protocol.

Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al SRI, a anunțat că Serviciul are protocoale cu toate instituțiile statului care au infrastructură cibernetică, fiind obligat de lege.

 

PROTOCOLUL SECRET dintre SRI și PÎCCJ va fi DESECRETIZAT! Confirmare de ultimă oră făcută de Parchetul General! update

”Protocoalele reprezintă acorduri cu mai multe instituții care stabilesc metode de cooperare, nu pe lângă lege, nu de atribuții suplimentare, ci punând în aplicare legea. Mâine va fi publicat protocolul din 2009 dintre Parchetul General și SRI. Noi nu avem un protocol semnat cu DNA, ci cu Parchetul General.

Nu vor fi surprize în acest protocol. Se vorbește despre regulile pe care le aplică cele două instituții prin respectarea legii. Nu se va găsi nimic ilegal. Dacă cineva, din cele două instituții, a făcut ceva ilegal, trebuie să ajungă, de îndată, pe masa procurorilor. Din 2016, acest protocol nu se mai aplică, după decizia CCR.  Termenul de echipă mixtă a fost folosit, pentru prima oară, înainte de 2005, într-o hotărâre a CSAT, în mandatul lui Ion Iliescu.

Toate instituțiile importante au infrastructuri statale cibernetice. Legea ne obligă să avem acorduri de colaborare cu ele.”, a spus Ovidiu Marincea la B1 TV.

PÎCCJ, confirmare  în cazul desecretizării protocoalelor!

Redăm comunicatul postat pe site-ul mpublic.ro:

În acest moment, având în vedere concluzia analizei, Ministerul Public așteaptă punctul de vedere al Serviciului Român de Informații, astfel cum prevede procedura de declasificare a documentelor cu acest regim juridic, punct de vedere care a fost solicitat în scris instituției cosemnatare. Reamintim faptul că protocolul în cauză a fost încheiat în cadrul normativ în vigoare la data semnării, în limita și competențele specifice prevăzute de lege”, se precizează în comunicat.