Protocolul SRI-DNA declarat NECONSTITUȚIONAL demonstrează încă o dată că trecerea în rezervă a lui Florian Colcdea a fost pe DEPLIN JUSTIFICATĂ. Opinie de Dan Andronic

Protocolul SRI-DNA declarat NECONSTITUȚIONAL demonstrează încă o dată că trecerea în rezervă a lui Florian Colcdea a fost pe DEPLIN JUSTIFICATĂ. Opinie de Dan Andronic

Decizia Curții Constituționale de astăzi rezolvă una dintre problemele fundamentale ale ultimilor zece ani în privința modului în care a fost controlat actul de justiție de Binomul Coldea Kovesi.

Decizia Curții Constituționale de astăzi rezolvă una dintre problemele fundamentale ale ultimilor zece ani în privința modului în care a fost controlat actul de justiție de Binomul Coldea-Kovesi.

În primul rând, trebuie spus că protocolul din 2009, care a fost semnat de George Maior, Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi, a fost declarat neconstituțional în totalitate.

O decizie cu caracter istoric, care consacră ilegalitățile la scară istorică.

În contrast cu cel din 2016, semnat de Edduard Hellvig, în urma presiunilor făcute de fostul prim-adjunct, Florian Coldea, protocol pe care, de altfel, directorul SRI l-a denunțat după câteva luni. La cel din 2016, potrivit unor surse din apropierea CCR, se pare că au fost declarate neconstituționale doar trei articole care. Cu riscul de a greși, voi publica integral informațiile pe care le-am primit. 

Ceea ce este important de înțeles este că niciunul dintre acestea trei nu au legătură cu actul de justiție. 

Unul dintre aceste articole permitea parchetelor să înștiințeze SRI atunci când într-o anchetă existau elemente de risc la adresa siguranței naționale. La prima vedere, poate părea ciudat, dar trebuie așteptată motivarea.

Al doilea articol declarat neconstituțional este cel care permitea parchetelor să ceară asistență tehnică, iar al treilea permitea Parchetului General să anunțe SRI la ce unitate de parchet pleca un dosar.

După cum se vede, nu sunt articole care să aibă legătură cu actul de justiție, așa cum a consacrat protocolul din 2009 al Binomului Coldea-Kovesi.

Sunt niște nuanțe tehnice din care, la prima vedere, nu înțelegi dacă DIICOT poate anunța că a descoperit documente strict secrete acasă la un suspect, dacă experții SRI în IT mai pot fi solicitați să decodeze un hard-disk criptat sau de ce nu pot anunța la ce unitate de parchet e plecta un dosar.

Dar aceste aspecte, astăzi, mă interesează mult mai puțin.

Decizia CCR demonstrează că tot ceea ce am scris în serialul EvZ „Noi suntem Statul!” a fost perfect justificat, așa cum dezvăluirile celorlalți gazetari au avut o bază reală.

Se mai demonstrează un lucru: că, timp de șapte ani, actul de justiție a fost o operațiune personală a lui Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi, că în nici un caz nu mai are rost să vorbim de fundamentele statului de drept atâta timp cât statuii cu balanță și legată la ochi Florian Coldea i-a pus epoleți și, periodic, o avansa în grad.

Dacă credeți că mă refer la LCK,devenităcolonel, sau la Livia Stanciu să știți că aveți dreptate. Mai mult, credcă sunt numeroase exemple. Iar dacă ar fi să trag o linie, aș spune că SRI a devenit, după această decizie a CCR, mult mai credibilă.

Mai ales cădupă denunțarea protocolului din 2016 am aflat că acestea există și ne-am convins, încă o dată, că LCK și FC erau doar doi mincinoși ce aveau statut de înalți funcționari ai statului de drepți.