A doua mare desecretizare, în linie dreaptă: Protocolul CSM-SRI va fi publicat!

A doua mare desecretizare, în linie dreaptă: Protocolul CSM-SRI va fi publicat!

Protocoalele secrete încheiate cu SRI de diferite instituţii ale sistemului încep să iasă la lumină. Codruţ Olaru, vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat pentru EVZ că CSM a trimis către SRI o cerere de declasificare a protocolului încheiat în 2012 şi că, imediat ce va veni acceptul de la principalul serviciu secret, documentul va fi publicat pe site-ul instituţiei.

Desecretizarea protocolului de colaborare, semnat în 2009, dintre Ministerul Public, condus în acel moment de Laura Codruţa Kovesi, şi Serviciul Român de Informaţii (SRI), condus în acel moment de George Maior, pare să fii deschis o adevărată cutie a Pandorei în ceea ce priveşte acest tip de înţelegeri secrete.

Codruţ Olaru, vicepreşedintele al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a declarat pentru Evenimentul Zilei că decizia de declasificare a protocolului cu SRI a fost luată în şedinţa CSM din data de 4 aprilie şi că au fost demarate acţiunile pentru ca actul să poată deveni public. „După ce am luat decizia de declasificare am trimis către celălalt semnatar al protocolului, Serviciul Român de Informaţii, o solicitare în acest sens. Ei trebuie să îşi dea acceptul pentru această declasificare. După ce primim acceptul de la SRI, protocolul va fi publicat pe site-ul CSM”, a declarat pentru EVZ Codruț Olaru.

Protocolul ar putea fi public în mai puţin de o lună

Întrebat dacă există o limită de timp pentru răspunsul principalului serviciu secret, Olaru a spus: „Nu este precizată o limită de timp în cazul cererilor de acest gen, dar vă pot spune, ca o părere personală, că nu cred că va dura foarte mult timp. Eu sper ca în 30 de zile să primim acest accept şi să putem face public Protocolul”.

Amintim faptul că protocolul de colaborare între CSM şi SRI a fost semnat în anul 2012, iar în anul 2017 acesta a fost denunţat, desecretizarea fiind cerută abia după ce a fost publicat Protocolul semnat, în anul 2009, de Ministerul Public şi principalul serviciu secret al ţării.

Tot între CSM şi SRI a mai fost încheiat un protocol, în anul 2014, privind cooperarea în domeniul securităţii sistemelor informatice şi de comunicaţii, având ca obiect protecţia reţelelor informatice ale instituţiei, în cadrul proiectului Sistem naţional de protecţie a infrastructurilor IT&C de interes naţional împotriva ameninţărilor provenite din spaţiul cibernetic, derulat de SRI şi de alte instituţii partenere prin intermediul programului cu finanţare europeană POSCEE. Acest protocol nu are regimul unui document clasificat.

 

Kovesi, cercetată disciplinar pentru a doua oară de Inspecţia Judiciară

Inspecţia Judiciară a anunţat, ieri, că a exercitat acţiunea disciplinară faţă de procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, după ce ar fi desemnat, ca membru al unei echipei de control, un magistrat aflat într-o stare vădită de incompatibilitate. „Prin încălcarea regulamentului şi desemnarea, în calitate de membru al echipei de control, a unui magistrat aflat într-o stare obiectivă şi vădită de incompatibilitate, s-a adus atingere principiilor legalităţii, imparţialităţii şi regulilor fundamentale (prevăzute de articolele 1 alineatul 5, 16 alineatul 1 şi 2, 20, 21 alineatul 3, 132 alineatul 1 din Constituţia României, articolul 5 din Legea numă- rul 303/2004 raportat la articolul 58 alineatul (3) din Legea numărul 303/2004 şi articolul 65 alineatul (3) din Legea numărul 304/2004), precum şi prestigiului şi credibilităţii actului de justiţie în înfăptuirea căruia a fost implicată Direcţia Naţională Anticorupţie”, menţionează sursa citată.

Potrivit IJ, acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la răspunderea procurorului în cauză. Pe rolul Secţiei pentru procurori a CSM se mai află o sesizare a Inspecţiei Judiciare în care este vizată Laura Codruţa Kovesi, pentru săvârşirea unor abateri disciplinare, aceasta având termen pentru data de 9 mai.

 

Mingea de la Inspecţia Judiciară este în câmpul tactic al SRI

Inspecţia Judiciară şi-a dat acordul pentru declasificarea protocolului încheiat între instituţie şi un serviciu de inteligence. Confom unor informaţii inspectorul şef al Inspecţiei Judiciare a transmis, prin corespondenţă clasificată, către preşedintele CSM Codruţ Olaru acordul privind declasificarea protocolului încheiat în 2016 şi denunţat în 2017.

„Noi suntem o instituţie administrativă. Nu ne supunem rigorilor codului de procedură penală, ca să poţi spune că s-a încălcat vreun articol de lege. Noi nu am semnat vreun protocol care să încalce atribuţiile de bază ale inspecţiei de control sau de activitate disciplinară. Deci nu au fost comunicate niciun fel de documente niciunei entităţi în baza unui protocol, vreodată. Şi niciodată, altcineva din afară nu a intervenit în verificările făcute de inspectori şi nimeni nu a avut acces la ele. Atribuţiile de bază nu au fost obiectul niciunui protocol, niciodată, cu nimeni”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare Alin Bogdan Alexandru.

Preşedintele CSM, Codruţ Olaru a declarat că a fost primită din partea inspectorului şef al Inspecţiei Judiciare, Lucian Netejoru o corespondenţă clasificată şi cu privire la existenţa lor şi şi-a dat acordul privind declasificarea.

Conform legii, pentru a putea fi declasificat un document, toate instituţiile semnatare trebuie să îşi dea acordul. Cum Inspecţia Judiciară a spus „Da”, acum este rândul Serviciului Român de Informaţii să îşi dea acordul. (Eduard Pascu)