Protestele din Bahrein, soldate cu 24 de morți. Opoziția cere dialog

Recentele proteste din Bahrein s-au soldat cu 24 de morţi, între care patru poliţişti, iar manifestanţii au folosit tactici ale grupării şiite libaneze Hezbollah, a afirmat azi ministrul de externe din emirat, şeicul Rashid ben Abdallah Al-Khalifa, informează AFP, citată de Agerpres.

„Patru poliţişti, şapte civili nevinovaţi şi 13 persoane implicate în revolte şi acţiuni violente şi-au pierdut viaţa”, 391 de membri ai forţelor de ordine şi 56 de civili, inclusiv cetăţeni străini, au fost răniţi, a declarat şeicul Rashid, adresându-se parlamentului de la Manama.

Şeful diplomaţiei din Bahrein a apreciat că modalitatea de a protesta, instalarea unei tabere de protestatari în Piaţa Perlei din Manama, sunt similare metodelor utilizate de gruparea libaneză Hezbollah, susţinută de Siria şi de Iran.

Ridicarea de baricade, ocuparea spitalelor, a unor clădiri publice, a sediului televiziunii, şi crearea de celule care să se ocupe de mobilizarea manifestanţilor pe teren, de aprovizionarea şi informarea acestora sunt tactici copiate de la Hezbollah, a subliniat oficialul de la Manama. „A fost deschisă o anchetă menită să dezvăluie, între altele, natura contactelor” între manifestanţi şi Hezbollah, a conchis şeicul Rashid.

Guvernul din Bahrein, guvernat de o dinastie sunită (comunitate minoritară), a denunţat sprijinul acordat de Hezbollah şi de autorităţile iraniene mişcării şiite de protest din emirat, care a avut loc din februarie până în luna martie. Forţele de ordine locale au reuşit să pună capăt protestelor cu ajutor primit din partea trupelor forţei comune a Consiliului de Cooperare al Golfului, în frunte cu Arabia Saudită. Cel mai dur răspuns al autorităților a fost dat pe 16 martie, când forţele de securitate din Bahrein, sprijinite de tancuri şi elicoptere, au lansat un asalt asupra protestatarilor antiguvernamentali stabiliţi într-o tabără de corturi în Piaţa Perlei, din capitala Manama. Cel puțin șase persoane, protestatari și polițiști, au murit.  SUA au criticat violențele și intervenția trupelor străine. Într-un interviu acordat azi CBS, secretarul american de stat, Hillary Clinton, a reiterat îngrijorarea SUA cu privire la intervenţia trupelor din Golf. „Măsurile de securitate nu reprezintă un răspuns la aspiraţiile şi revendicările oamenilor care demonstrează”, a spus şefa diplomaţiei americane. I-am informat pe partenerii noştri din Golf că „sunt pe o cale greşită”, a adăugat Clinton la momentul respectiv. Între timp, mişcarea şiită de opoziţie, care s-a aflat foarte aproape de a înlătura guvernul, face eforturi să îşi atingă măcar o parte dintre obiective. Al Wefaq, cea mai importantă grupare de opoziţie şi singura ai cărei lideri nu au fost arestaţi, a anunţat zilele trecute că a renunţat la o serie de condiţii impuse guvernului în scopul deschiderii dialogului.

Gruparea moderată, care cerea instaurarea unei monarhii constituţionale şi demisia guvernului, a anunţat acum că este dispusă să participe la discuţii cu autorităţile dacă forţele armate vor fi retrase de pe străzi iar prizonierii politici eliberaţi. Gruparea a mai precizat că va accepta medierea Kuwait-ului în dscuţia cu familia regală din Bahrein.

Al Wefaq spune că peste 100 de oameni au dispărut sau au fost arestaţi după acţiunile în forţă ale trupelor de securitate guvernamentale.