Protestele au scăpat de sub control. SUA, în pragul „Zilei Judecății”?!
- Dragos Manea
- 23 iunie 2020, 12:09
Protestele din SUA iau amploare cu fiecare zi care trece, iar protestatarii devin din ce în ce mai violenți, recurgând la acte de neimaginat.
Se pare că autoritățile americane nu mai pot controla protestatarii furioși. Oamenii, din ce în ce mai agresivi, și-au croit drumul prin SUA și au ajuns deja aproape de Casa Albă, unde au încercat să demoleze o statuie ce îl întruchipează pe președintele Andrew Jackson.
Înainte ca forțele de ordine să poată interveni, protestatarii au scris pe postament cuvintele „killer scum”, în traducere, „o scursură de ucigaș”.
Același lucru se întâmplă și în Piața Lafayette, unde foarte mulți oameni nemulțumiți s-au urcat pe un monument de bronz, despre care ei susțin că ar promova rasismul. Protestatarii recurg la astfel de gesturi din ideea de a distruge personajele considerate rasiste sau care au provocat discordie în istoria SUA.
În imagini apar şi poliţişti care îndepărtează manifestanţii şi formează un inel protector în jurul statuii, care a fost ridicată în anul 1852 pe un postament din marmură albă şi îl reprezintă pe Jackson pe un cal cabrat.
Anterior, au avut loc ciocniri între protestatari şi forţele de ordine pe străzile din apropiere, în cele mai recente demonstraţii contra brutalităţii poliţiei după moartea lui George Floyd, un afro-american care a decedat la 25 mai, la Minneapolis, după ce un poliţist i-a ţinut genunchiul pe gât aproape nouă minute.
Andrew Jackson, al şaptelea preşedinte al SUA, a fost general în armata americană şi politician populist poreclit 'Old Hickory', al cărui stil politic a fost comparat uneori cu cel al actualului preşedinte Donald Trump.
Activiştii americani nativi îl critică pe Jackson, membru al Partidului Democrat, pentru că în timpul mandatului său (1829-1837) a promulgat o lege în virtutea căreia mii de persoane au fost alungate de pe terenurile lor de guvernul SUA. Nevoiţi să plece către vest în ceea ce a fost descris drept 'Drumul lacrimilor', mii de nativi americani au murit înainte de a ajunge la destinaţia planificată de autorităţi, scrie Agerpres.