Mai multe şosele au fost blocate în regiunile libaneze cu populaţie majoritar sunnită, de către indivizi între care unii înarmaţi, ca reacţie la asasinarea unui responsabil cu rang înalt din cadrul securităţii.
UPDATE 2: Liderul opoziţiei libaneze, Saad Hariri, l-a acuzat pe preşedintele sirian, Bashar Al Assad, de asasinarea şefului serviciului de informaţii al Forţelor de Securitate Internă din Liban, Wissam al-Hassan, potrivit AFP.
"Îl acuzăm pe Bashar Al Assad că l-a asasinat pe Wissam al-Hassan, garantul securităţii libanezilor", a declarat fostul premier, în cadrul unei intervenţii la un post de televiziune din Lban. "Îl acuz în mod deschis pe Bashar Al Assad şi pe regimul acestuia că l-au ucis pe Wissam al-Hassan", a afirmat, la rândul său, liderul druz Walid Joumblatt. UPDATE 1: Iranul a condamnat, azi, atentatul în care şi-a pierdut viaţa şeful serviciului de informaţii al Forţelor de Securitate Internă din Liban, acuzând Israelul că s-ar afla în spatele acestei acţiuni pe care opoziţia libaneză o atribuie, în schimb, regimului de la Damasc aliat al Teheranului.
"Iranul condamnă explozia teroristă comisă de cei care au încercat să creeze diviziuni între diferitele grupuri libaneze, în detrimentul interesului Libanului", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran, Ramin Mehmanparast. "Fără nicio îndoială, inamicul principal al poporului libanez este regimul sionist, care profită cel mai mult de pe urma instabilităţii şi lipsei securităţii în regiune", mai continuă oficialul iranian.
La rândul său, într-o convorbire telefonică avută, aseară, cu omologul său libanez, ministrul iranian de externe Ali Akbar Salehi a acuzat "inamicii regiunii" că "încearcă să sporească insecuritatea, pentru a-şi atinge obiectivele răuvoitoare", potrivit site-ului ministerului. Atentat cu maşină capcană Şeful serviciului de informaţii al Forţelor de Securitate Internă din Liban, Wissam al-Hassan, a fost ucis, ieri, la Beirut, într-un atentat cu o maşină capcană, atribuit de opoziţie regimului sirian, fosta putere tutelară.
Zeci de partizani ai liderului opoziţiei ostile regimului sirian, Saad Hariri, au întrerupt circulaţia, incendiind cauciucuri în mai multe localităţi din estul, nordul şi sudul Libanului, în semn de protest. Atentatul s-a soldat cu moartea a 8 persoane şi rănirea altor 86, potrivit unui bilanţ definitiv făcut cunoscut de o sursă guvernamentală, scrie AFP, citată de Agerpres. "Atentatul a provocat moartea a opt persoane, printre care şeful desemnat al serviciului de informaţii al Forţelor de Securitate Internă din Liban, Wissam al-Hassan, şoferul acestuia şi garda sa de corp", a precizat sursa citată, adăugând că este vorba şi despre 86 de răniţi.
În momentul exploziei, generalul Wissam al-Hassan circula într-o maşină obişnuită pe o stradă din Ashrafieh, un cartier din centrul Beirutului, la circa 200 de metri de un birou al Kataeb, partid creştin de opoziţie ostil regimului sirian condus de Bashar al-Assad. Şoseaua dintre Tripoli, marele oraş din nordul ţării, şi frontiera siriană a fost blocată de manifestanţi furioşi. Asupra oraşului au fost lansate trei bombe care însă nu au provocat victime omeneşti. În plus, în interiorul localităţii au izbucnit schimburi de focuri între cartierele rivale sunnite şi alauite.
La Tripoli şi Marjé (în estul ţării), indivizi înarmaţi au ieşit în stradă şi au distrus maşini în unele locuri.
Libanul, ţară minată de de disensiunile politice şi confesionale, este divizat între tabăra prooccidentală, condusă de Hariri, şi cea a Hezbollah, puternic partid şiit înarmat şi aliat al Damascului.