Sâmbătă seara, mii de persoane au ieșit pe străzile din Valencia și alte orașe din Spania, manifestându-și nemulțumirea față de reacția autorităților la inundațiile catastrofale de la sfârșitul lunii trecute. Protestatarii au condamnat modul în care a fost gestionată situația, tragedia lăsând în urmă peste 220 de morți, cel mai grav bilanț înregistrat în acest secol.
Proteste în Spania după inundații. Locuitorii din Valencia, furioși
Mulți locuitori din sud-estul Spaniei își manifestă furia față de liderii politici, pe care îi acuză de subestimarea pericolelor și de o gestionare ineficientă a crizei după inundațiile recente. Criticile sunt îndreptate în special asupra modului în care guvernul și autoritățile regionale au coordonat intervențiile de urgență, lăsând zone întinse devastate și fără un ajutor adecvat.
Sâmbătă seara, mii de persoane au ieșit din nou în stradă, la Valencia și în alte orașe, pentru a-și exprima nemulțumirea față de premierul Pedro Sánchez, liderul regional Carlos Mazón și familia regală, inclusiv regele Felipe al VI-lea și regina Letizia. Protestele au fost declanșate la o săptămână după ce în Paiporta, aceștia au fost întâmpinați cu ostilitate, mii de oameni fiind exasperați de lipsa de sprijin în fața dezastrului.
Mitingul de la Valencia a avut drept scop cererea demisiei lui Carlos Mazón, figura centrală a revoltei publice, considerat principalul vinovat pentru lipsa de reacție rapidă. În vârstă de 50 de ani și membru al Partidului Popular (PP), Mazón este acuzat de o reacție întârziată, deși agenția meteorologică spaniolă (AEMET) emisese deja un cod roșu de avertizare încă din dimineața zilei de 29 octombrie.
Ce acuzații sunt aduse autorităților spaniole
Oamenii afectați de inundațiile devastatoare reproșează autorităților faptul că alertele prin telefon mobil au fost transmise abia seara, când deja multe zone fuseseră inundate. Salomé Pradas, responsabila pentru situații de urgență din regiune, a stârnit controverse când a recunoscut public că nu era conștientă de existența acestui sistem de alertă, declarație pe care ulterior a retras-o.
În plus, Carlos Mazón, liderul executivului regional, este criticat pentru absența sa în primele ore ale crizei, în timp ce ploile torențiale făceau deja ravagii, iar comitetul de urgență fusese convocat. Mazón a încercat să justifice lipsa, afirmând că era la „un prânz de lucru” într-un restaurant din Valencia, împreună cu un jurnalist, conform relatărilor din presa spaniolă.
Cum sunt împărțite responsabilitățile în Spania, în cazurile extreme
În Spania, unde puterea este puternic descentralizată, gestionarea dezastrelor naturale revine în principal administrațiilor regionale. Guvernul central, însă, responsabil de emiterea alertelor prin AEMET, poate interveni pentru a oferi resurse suplimentare și chiar să preia conducerea în situații extreme. Această posibilitate a declanșat critici din partea opoziției de dreapta, care îl acuză pe premierul socialist Pedro Sánchez că nu a intervenit suficient de devreme, punând astfel regiunea în pericol din motive politice. Miguel Tellado, purtător de cuvânt al Partidului Popular, l-a acuzat pe Sánchez de „rea-credință” în gestionarea acestei crize.
Pe de altă parte, surse din guvern susțin că evaluarea responsabilităților și eventualele greșeli de coordonare vor fi stabilite ulterior, subliniind totodată că executivul central a acționat în limitele cadrului instituțional. Toni Saura, primarul socialist din Alaquas, a descris totuși colaborarea între instituții ca fiind „haotică,” conform publicației valenciene Levante, sugerând nevoia de îmbunătățiri majore în gestionarea situațiilor de urgență.
„Este o ruşine naţională”, este de acord comediantul López-Guitián, originar din Valencia. La întoarcerea sa dintr-o operaţiune de curăţenie, comediantul cunoscut în Spania sub numele de Tonino a criticat „toate instituţiile pentru că şi-au abandonat posturile, pentru că ar fi trebuit să funcţioneze şi să nu se gândească că altcineva o va face în locul lor”, potrivit AFP.