Zeci de mii de israelieni au protestat, ieri, în mai multe orașe ale țării față de costul tot mai ridicat al vieții. Protestatarii au cerut Cabinetului Netanyahu să adopte reforme economice de anvergură.
Protestele de la Tel Aviv și din alte câteva orașe sunt cele mai importante organizate în ultima perioadă în Israel față de costul ridicat al vieţii. În ultimele săptămâni, activiştii au ridicat tabere de corturi în mai multe metropole, pentru a cere preţuri rezonabile la cumpărarea locuinţelor şi plata chiriilor, transmit agențiile de presă. Protestatarii au mărșăluit pe străzi sub sloganul ”Poporul vrea dreptate socială, nu milă”, nemulțumiți în special de degradarea serviciilor publice în domenii precum sănătatea și educația.
Aceste proteste pentru ”dreptate socială” încep să îi ridice probleme serioase guvernului de dreapta al lui Benjamin Netanyahu, scrie presa israliană de azi. Stabilitatea guvernului nu e amenințată ”Poporul şi-a exprimat vocea”, a titrat cotidianul popular Maariv care susține că numărul manifestanțior din toată țara ar fi fost de 150.000. ”Fie că au fost 100.000 sau 200.000, niciodată până acum astfel de mulţimi nu au mai ieşit în stradă pe teme sociale”, a scris şi cotidianul de mare tiraj ”Yediot Aharonot”. Jurnalul notează totodată ”ostilitatea, ca să nu mai spunem de panica pe care mişcarea de contestare o provoacă în cadrul conducerii coloniilor ” evreieşti din Cisiordania, care acuză stânga că o manipulează. Presa scrie însă că, pentru moment, protestele de stradă nu amenință stabilitatea guvernului Netanyahu, care beneficiază de o majoritate puternică în Parlament, bazată pe alianța dintre partidele de dreapta, extrema-dreapta și formațiunile religioase. De asemenea, premierul israelian, a cărui popularitate în sondaje a scăzut la 30 de procente, nu ar avea intenția să provoace alegeri anticipate înainte de alegerile prevăzute în 2013.