Proteste de amploare de Ziua Victoriei. Ambasadorul Rusiei la Varșovia, stropit cu vopsea roșie

Proteste de amploare de Ziua Victoriei. Ambasadorul Rusiei la Varșovia, stropit cu vopsea roșie Sursa foto: EPA/Leszek Szymanski POLAND OUT

Ambasadorul Rusiei în Polonia a organizat o ceremonie cu ocazia Zilei Victoriei, însă depunerea de flori nu a fost primită prea bine de polonezi. În timp ce se deplasa spre cimitirul soldaților sovietici din Varșovia, însoțit de poliție, Serghei Andreev a fost stropit cu vopsea roșie.

Serghei Andreev, ambasadorul Rusiei în Polonia, a avut parte de o surpriză neplăcută. Cu ocazia Zilei Victoriei, acesta a organizat o ceremonie la cimitirul soldaților sovietici din Varșovia. Însoțit de poliție, ambasadorul mergea să depună coroane, însă drumul său a fost blocat de mai multe persoane care i-au strigat insulte. Mai mult decât atât, ambasadorul a fost stropit cu vopsea roșie de protestatari, care cereau oprirea războiului din Ucraina.

Corespondentul RIA Novosti a descris persoanele care l-au atac pe ambasadorul Rusiei în Polinia drept 'polonezi și ucraineni agresivi'.

După incident, Serghei Andreev a fost nevoit să părăsească cimitirul, escortat de poliție.

Ne puteți urmări și pe Google News

Proteste de Ziua Victoriei în Chișinău

În Polonia oamenii protestează împotriva războiului din Ucraina, în timp ce în Republica Moldova, socialiștii pro-ruși au ieșit în stradă nemulțumiți că în acest an nu vor avea parte de celebra paradă de Ziua Victoriei. Aproximativ 4.000 de oameni iau parte la manifestație. La eveniment au participat mai mulți parlamentari din Partidul Socialiștilor, reprezentanți ai Unității Autonome Găgăuzia, dar și manifestanți cu steagurile Transnistriei.

Participanții la protest s-au strâns în Piața Marii Adunări Naționale, de unde au plecat în marș spre Memorialul Eternitate, simbol al luptelor din Al Doilea Război Mondial.

La eveniment de la Chișinău a fost prezent și Igor Dodon, liderul pro-rus al Partidului Socialiștilor. Acesta a purtat în piept o panglica în negru-portocaliu a Sfântului Gheorghe, un simbol pro-rus interzis prin lege în Republica Moldova. Mai mulți membri ai aripii de tineret a partidului pro-rus s-au îmbrăcat în portocaliu și negru.

Vladimir Voronin, președintele Partidului Comuniștilor din Moldova, este o altă figură oficială care și-a făcut apariția la manifestația de la Chișinău.

În jurul orei 11:00, coloana a ajuns la Memorialul “Eternitate”, punctul terminus al marșului. Aici au fost eliberați porumbei albi, însă au existat și câteva ciocniri pentru care a fost nevoie de intervenția Jandarmeriei.