Protestarii #Rezist au mărșăluit fără autorizație legală flancați de Jandarmerie

Protestarii #Rezist au mărșăluit fără autorizație legală flancați de Jandarmerie

Peste 10.000 de protestatari au mărșăluit duminică seara împotriva proiectelor guvernamentale de modificare a legilor justiției, din centrul Capitalei până la sediul Parlamentului, blocând circulația rutieră și fără să dețină o autorizație legală, potrivit Primăriei Capitalei și Jandarmeriei

Legea 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice prevede că cetățenii au libertatea săși exprime opiniile și să organizeze mitinguri, dar „numai după declararea prealabilă” de către organizatori, în scris, a intenției lor, cu cel puțin 3 zile înainte, la primăria respectivei localități. Cererea trebuie, apoi, aprobată sau respinsă de către o Comisie de avizare, formată la Primărie, din care fac parte reprezentanţi ai Poliţiei şi ai Jandarmeriei.

Primăria Capitalei a comunicat ieri, la cererea EVZ, că nimeni nu a depus la municipalitate o solicitare de organizare a unei adunări publice așa cum prevede legea, în vreuna dintre locațiile în care s-a desfășurat, duminică seara, protestele. La rândul său, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Georgian Enache, a confirmat ieri, că nu a existat un Protocol scris care să conțină condițiile autorizației pentru organizatori.

Fără amenzi

Întrebat de ce Jandarmeria a permis un miting fără autorizație legală, el a explicat: „Indiferent dacă există sau nu există un Protocol, dacă manifestația este spontană, dacă este avizată, obligația noastră legală este să fim prezenți la fața locului și să luăm toate măsurile pentru a asigura liniștea și ordinea publică. Atâta timp cât manifestația are un caracter pașnic, ce să facă Jandarmeria, să ridice cu forța 10.000 de persoane? Dacă s-ar fi întâmplat violențe, nimic nu ne oprea să intervenim. Un protest poate să fie oprit dacă lucrurile degenerează și manifestația nu mai are un caracter pașnic și apar acte de violență”.

Enache a adăugat că Jandarmeria nu a dat nicio amendă, deși legea prevede sancțiune contravențională de la 1.000 de lei la 10.000 de lei pentru organizatorii unor adunări publice fără autorizație și de la 500 de lei la 5.000 de lei pentru participanți. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei a precizat, însă, că deși nu au dat amenzi, o pot face în termen de 6 luni dacă se constată că au fost încălcate prevederile legale. Potrivit acestuia, misiunile de genul celei de duminică seară sunt aprobate de către șeful Jandarmeriei București.

Un simplu anunț

Tot ce au trimis organizatorii evenimentului au fost simple anunțuri. Unul dintre acestea, care a ajuns la Jandarmerie, obținut de EVZ, arată că Grupul Generația #Rezist 2017, reprezentată de Ion Coman, a informat autoritățile că organizează duminică seară, între orele 19.00 – 23.00, o „adunare publică de protest”, că „nu va obstrucționa în niciun fel traficul auto în zonă” și că vor participa „circa o mie de persoane” și a făcut mențiunea că nu cere organelor statului „niciun fel de sprijin”. Organizatorii au invocat faptul că, potrivit legii, „nu trebuie declarate în prealabil adunările publice (...) care se desfăşoară în exteriorul sau în incinta sediilor ori a imobilelor persoanelor juridice de interes public (...)”, în acest caz cel din fața Guvernului. Cu toate acestea, mitingul s-a transformat întrun marș, lucru care nu mai este acoperit de lege.

Filmul protestelor

Peste 10.000 de persoane au protestat, duminică seara, față de proiectele de modificare a Legilor Justiţiei şi faţă de politicienii din coaliţia de guvernare, la acțiune fiind prezenți o serie de lideri PNL, USR dar și foști membri ai Guvernului tehnocrat precum ex-premierul Dacian Cioloș. Mitingul anunțat pe rețelele de socializare a început în jurul orei 18.00, în fața Guvernului. Protestatarii au avut steaguri tricolore, vuvuzele, tobe și pancarte cu mesaje precum „Democraţia este sub asediu” și au strigat „PSD, ciuma roşie!”. După ora 19.00, grupul a plecat în marș spre Parlament, pe bulevardul Lascăr Catargiu spre Piaţa Romană, via Palatul Parlamentului, toată circulaţia rutieră fiind oprită și deviată. Coloana de protestatari a fost însoţită de forţe ale Jandarmeriei, inclusiv jandarmi călare. În timpul marșului s-a strigat „Jos Tăriceanu, Dragnea, Toader şi tot neamul!”. În jurul orei 21.00, protestatarii au ajuns la Palatul Parlamentului, unde au strigat „DNA, să vină să vă ia”. Protestul s-a încheiat în jurul orei 22.10.

„Nu este primul protest neautorizat”

Președintele PNL, Ludovic Orban, și-a îndemnat colegii, în week-end, să participe la proteste, dar recunoaște că nu știe dacă mitingul a fost autorizat. „Nu am solicitat în mod expres organizatorilor să îmi prezinte vreun document”, a spus el, ieri. Orban a fost aproape să participe personal la miting, dar l-au împiedicat o serie de probleme de ordin personal. Însă unul dintre liberalii care au fost în stradă duminică seară, senatorul Florin Cîțu, a declarat EVZ: „Nu mi-am închipuit că nu este autorizat. Dar asta nu m-ar fi împiedicat să ies și să mă exprim liber alături de alți cetățeni ai României”. Și purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a spus EVZ că nu s-a interesat dacă marșul este autorizat. „Din punctul meu de vedere cred că a fost un protest legitim al oamenilor care au ieșit să își spună nemulțumirea față de Guvern. Nu este primul protest neautorizat care are loc în Capitală. Vă amintiți protestele din februarie când au participat sute de mii de oameni. Nu cred că atunci exista vreo autorizare”, a mai spus el. Nici senatorul USR Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii, participant și el la proteste, nu știe dacă manifestațiile au fost autorizate. „Eu m-am alăturat pentru că eu cred că trebuie să existe și o voce a cetățenilor. A fost un protest pașnic, societatea este perfect legitimă să își arate îngrijorarea”, a zis acesta.

Ne puteți urmări și pe Google News