Peste 250.000 de persoane au manifestat împotriva primului ministru. Protestul avut loc cu ocazia celei de a 30-a aniversări a Revoluţiei de Catifea.
Potrivit ministrului de Interne, Jan Hamacek, s-au reunit aproximativ 250.000 de protestatari în parcul Letna din centrul Pragăi pentru a cere demisia premierului ceh Andrej Babiš.
Fost comunist, acest populist se confruntă cu o serie de acuzaţii de corupţie şi cu o investigaţie a Comisiei Europene cu privire la un posibil conflict de interese în jurul companiei sale de holding, Agrofert, care combină diferite activităţi în vastele sale ferme, îm mass-media şi în sectorul chimic. Andrej Babiš este, de asemenea, identificat ca agent în dosarele poliţiei secrete din anii 1980, pe care miliardarul le-a negat cu tărie.
„Democraţia în pericol”
Kristyna Kovarova, o studentă de 20 de ani din satul Malenice, a declarat că „a venit să lupte pentru democraţie şi crede că aceasta este în pericol, deoarece multe persoane încearcă să o schimbe şi să-şi impună propriile reguli, ceea ce nu este corect”, a insistat ea. „Chiar nu-mi plac minciunile premierului nostru”, spune şi Josef Plandor venit din estul Cehiei. Potrivit acestui bărbat, un pădurar de 43 de ani, „conflictul său de interese este enorm, fraudele sale sunt prea multe şi asta nu este corect”.
Respingerea acuzaţiilor
Şeful guvernului, în vârstă de 65 de ani, care este de origine slovacă, a fost inculpat anul trecut într-un caz de pretinsă fraudă de 2 milioane de euro din subvenţiile UE la complexul său hotelier de lângă capitala Cehă . Parchetul de la Praga a renunţat la acuzaţii în septembrie.
Andrej Babis respinge acuzaţiile, iar partidul său populist ANO rămâne în fruntea sondajelor cu o susţinere de aproximativ 30%, cu toate aceste controverse. Andrej Babiš , cu a cincea avere a ţării potrivit Forbes, dirijează mişcarea populistă centristă ANO într-un guvern de coaliţie minoritară cu social-democraţii, susţinut în Parlament de Partidul Comunist. ANO a câştigat alegerile parlamentare din 2017, promiţând lupta împotriva corupţiei din Cehia, ţară membră a Uniunii Europene și NATO, cu 10,6 milioane de locuitori.
A 30-a aniversare a Revoluţiei de Catifea
În calitate de simbol, locuitorii unei case cu vedere la miting au dezvelit un banner care proclama că „adevărul şi dragostea trebuie să învingă în faţa minciunii şi a urii”, este deviza fostului dramaturg disident anticomunist şi apoi preşedinte ceh, Vaclav Havel .
Evenimentul de sâmbătă s-a desfăşurat în ajunul celei de-a 30-a aniversări a Revoluţiei de Catifea:proteste fără precedent şi o grevă generală care au pus capăt a patru decenii de totalitarism impus de Uniunea Sovietică în ceea ce era atunci Cehoslovacia.
La sfârşitul lunii decembrie 1989, Vaclav Havel, pe atunci lider al opoziţiei, a fost ales preşedinte al Cehoslovaciei. În 1993, ţara s-a despărţit paşnic, în Republica Cehă şi Slovacia, după cum relatează 20 Minute.