Protest privind legea CNSAS

Protest privind legea CNSAS

23 de organizaţii neguvernamentale şi sindicale protestează la această oră în Piaţa Universităţii din Capitală faţă de hotărârea Curţii Constituţionale.

Acestea cer Preşedinţiei, Guvernului şi Parlamentului să ia măsuri legislative astfel încât CNSAS să poată funcţiona, să-i revoce pe membrii Curţii şi pe Avocatul Poporului.

În acelaşi timp, organizaţiile cer CNSAS să facă publice orice fel de informaţii cu privire la colaborarea magistraţilor cu Securitatea.

Manifestanţii, care s-au adunat în jurul fântânii de lângă Institutul de Arhitectură, poartă un un banner cu o caricatură care îl prezintă pe fostul preşedinte Ion Iliescu în spatele unor gratii. Pe partea stângă a bannerului este scris în engleză "This is the father of all the burglars from Ramania", iar pe partea dreaptă "Iliescu-guilty for the death of 1200 people of the romanian revolution".             Pe un alt banner este afişat mesajul "În România există corupţie, dar nu sunt corupţi".

Liberalii au promis ieri că vor găsi o soluţie, iar PD-L somează Guvernul să ia măsuri urgente pentru ca CNSAS să nu fie subordonat unei alte autorităţi. Liberalii s-au angajat să scoată CNSAS din criză. PNL, spune Călin Popescu Tăriceanu, are datoria morală să facă acest lucru şi, ca partid de guvernământ, deţine şi pârghiile necesare.

Mai mult, Asociaţia „21 Decembrie 1989“ a anunţat ieri că va ataca cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie decizia Curţii Constituţionale prin care legea CNSAS a fost declarată neconstituţională.

(14:25) Alina Mungiu-Pippidi: "Decizia CCR, un asasinat al statului de drept"

Societatea Academică din România (SAR) consideră verdictul dat de CCR în cazul legii CNSAS drept un "asasinat asupra statului de drept" şi sfătuieşte CNSAS să publice imediat pe internet dosarele de magistraţi pe care le deţine pentru a elibera magistratura de "gaşca de securişti".

"Decizia Curţii Constituţionale din România de a declara neconstituţională în întregul ei legea privind deconspirarea Securităţii nu e o decizie tehnică, care piveşte doar pe minoritatea din România care a avut dosar la Securitare. E o decizie fundamentală, care echivalează cu un asasinat al statului de drept, adică al acelei situaţii în care legea este una pentru toţi şi mai tare decât fiecare interes particular", scrie preşedintele SAR, Alina Mungiu-Pippidi, într-un comunicat.

(15:00)

Vom reveni cu amănunte.

Citiţi şi "Noul CNSAS va fi unul fără dinţi"!

Ne puteți urmări și pe Google News